SVI HOĆE, ALI NEĆE

3 min čitanja

Neformalna grupa građana Toplice tokom jučerašnjeg i današnjeg dana obišla je prve ljude Topličkog okruga, prokuplja, Blaca i Kuršumlije u nadi d aće oni podržati ideju da svi osnovci sa teritorije Topličkog okruga dobiju besplatne udžbenike, kao u Beogradu i da to bude praksa nadalje. Odgovori od onih čelnika koji su ih primili, su nedorečeni. Pokazuju oni nameru, ali ne ide to tako, mora da se uvrsti u budžet, a pre toga da se podnese zahtev. Neki kažu da su ga već podneli, a neki kažu da prvi put čuju za tu ideju!

U Blacu, delegaciju građana Toplice primio je predsednik Opštine Blace Ivan Burgić i on je rekao da je ova opština pre tri meseca uputila zahtev ministru bez portfelja Novici Tončevu i da još čekaju njegov odgovor.

U Opštini Kuršumlija u razgovoru sa predsednikom Vojimirom Čarapićem naglašeno im je da o tome može da se misli za narednu godinu, jer bi ta stavka morala da se predvidi u budžetu.

U Prokuplju nisu zatekli načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića, ali su ostavili kontakt podatke u nadi da će im se on javiti.

-U suštini, on nam je najvažniji, jer su njegov delokrug sve četiri opštine Topličkog okruga. Na žalost nije bio u kancelariji, pa smo očekivali da će se kasnije javiti, ali nije- kaže Zvezdan Ristić, koji je jedan od tih građana u neformalnoj grupi.

Kod gradonačelnika Prokuplja prvo su se susreli sa većnikom za prosvetu Gradskog veća Prokuplje Nebojšom Radenkovićem i on je bio nejasan u tome da li znaju ili ne znaju za tu inicijativu.

-I gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da ne zna za ovu inicijativu, te da uputimo zahtev i da je to procedura. Na moje pitanje kako Beograd može, a na primer Prokuplje ne može, gradonačelnik je rekao da je Beograd posebna ustavna kategorija (!?) te da se nije baš spremio za ovaj razgovor. Objansio nam je da prvaci dobijaju određenu opremu, a da ove godine osnovci nisu išli na more, jer nisu mogli da nađu adekvatan smeštaj- prepričava nam Ristić.

On se čudi toj gradonačelnikovoj tvrdnji da je Beograd posebna ustavna kategorija i da se našao u čudu, jer to nije znao.

Nismo ni mi, pa smo malo čitali Ustav Republike Srbije. Jeste da u Ustavu piše da su jedinice lokalne samouprave: opština, grad i grad Beograd, ali u odeljku: Položaj jedinica lokalne samouprave u članu 189. Ustava Republike Srbije se navodi: „Položaj grada Beograda, glavnog grada Republike Srbije, uređuje se zakonom o glavnom gradu i statutom grada Beograda. Grad Beograd ima nadležnosti koje su Ustavom i zakonom poverene opštini i gradu, a zakonom o glavnom gradu mogu mu se poveriti i druge nadležnosti”, što ne upućuje na to da su prava stanovnika grada Beograda drugačija od ostalih sredina u Srbiji.

U tome se slaže i predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović. On kaže da Grad Beograd ima jednake obaveze prema svojim građanima, kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave.

-Ni po Ustavu ni prema zakonima Beograd nema veće, ili manje obaveze prema svojim građanima u odnosu na druge jedinice. I to što on plaća udžbenike deci, prevoz, to je samo pokazatelj kako i druge sredine treba da čine, ako su u mogućnosti. Sve jedinice lokalne samouprave imaju jednake obaveze prema svojim građanima- naglasio je Dobrašinović i dodao da je ovo pominjanje posebne ustavne kategorije Beograda samo pokušaj lošeg pravdanja.

Po malo je i diskutabilna tvrdnja gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića da nikada nije čuo za ovu inicijativu, jer je Gradski odbor Pokreta “Dveri “ početkom jula zvanično predao preporuku da se rebalansom budžeta Prokuplja obezbede besplanti udžbenici za sve osnovce,

https://www.facebook.com/100075936919215/videos/973302763991473/

-Da, mi smo je predali 8.jula ove godine i to zvanično na pisarnici. Kasnije mi je, kada sam se raspitivao šta je sa tom preporukom rečeno da ona nije razmatrana jer nisam ostavio svoj kontakt telefon i nisu mogli da me nađu- potvrdio nam je predsednik GrO Pokreta “Dveri” Saša Stojanović, koji inače živi u samom centru grada i iskreno većina zna gde živi.

Istu preporuku predao je i Opštinski odbor Pokreta “Dveri” u Blacu.

Znači, nije da nikada nisu čuli, ali ipak nisu čuli, a sad jesu.

Povodom tog zahteva sutra, u četvrtak 24.avgusta na petlji u kuršumlijskom selu Kastrat organizuje se skup.


0


0

The post SVI HOĆE, ALI NEĆE appeared first on Prokuplje press.