Svaki posao treba odgovorno da se radi

2 min čitanja
Svaki posao treba odgovorno da se radi
Ringišpil u Porkuplju, foto:ProkupljePress.com

Nakon nesreće koja se prošle srede dogodila u Kuršumliji, kada je trinaestoro dece povređeno, od kojih je mala Anja još uvek u stanju indukovane kome u UKC Niš, nakon što se polomio ringišpil, održan je sastanak vlasnika ringišpila. Na njemu je razgovarano o incidentu, te je zaključeno da se pokrene inicijativa da se zakonom reguliše ova oblast.

 -Mi koji odgovorno i savesno obavljamo ovaj posao, zaista želimo da apelujemo na neke koji nelegalno drže ringišpile da se dozovu pameti i uozbilje, odnosno da po procedurama drže ringišpile. Pozivam sve građane da prijave čim vide ringišpil u svoju sredinu nadležnima u mesnim zajednicama, opštinama, policiji, kako bi se obavila kontrola i utvrdilo da li ta osoba poseduje potrebnu dokumentaciju za bezbednost ringišpila- kaže Mile Milanović iz Aleksinca, otac vlansika ringišpila koji je trenutno postavljen u Prokuplju.

On dodaje da je većina njegovih kolega savesna, ali da ima i onih koji tom poslu prilaze sa neozbiljnošću.

-Mi već sto godina držimo ringišpil. Prvo je to radio moj deda, pa otac, ja, zatim sada i moj sin. Imamo legalnu firmu, sve potrebne ateste i papire, jer jedino tako smo sigurni. Znate, kada se ringišpil postavi, jedino je odgovoran vlasnik- priča nam on.

Dodaje da se ringišpil montira za šest sati, ali da oni taj posao rade i deset sati, kako ne bi ništa prepustili slučaju.

-Svaki šraf proverimo i svaki mora da bude atestiran, odnosno originalan. Ne sme da dođe do greške. Kada se montira, prvih nekoliko vožnji su probne. Čak i nakon toga, ne pustamo ga u rad, dok mi svi ne sednemo i ne provozamo se, da bi proverili kako se ponaša sa težinom- dodaje Mile, koji je čitavog života u ovom poslu.

On ističe da se atesti rade na tri godine, kod nezavisnih stručnjaka iz Beograda. Konkretno, njegove ateste radi preduzeće BZR Consalting doo. Jeste da je to solidna investicija, ali je neophodna za bezbednost.

-Ne samo to, već svake godine se ulaže u ringišpil. On se sređuje, ali isključivo originalnim delovima- naglašava Mile Milanović.

On smatra da bi trebalo da lokalne samouprave uvek nakon postavljanja ringišpila dođu i provere papire onoga koji je vlasnik.

              

Vlasnik ringišpila u Kuršumliji nije imao atest?

 

Nakon nesreće koja se dogodila u prošlu sredu u Kuršumliji, privedeni su, zakupac placa J.N. i vlasnik ringišpila koji se polomio Z.Lj. zbog sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti. Prema našim saznanjima, Z.Lj. nije imao potrebne ateste za ringišpil.

Nakon saslušanja kod sudije za prethodni postupak njima je određen pritvor u trajanju od 30 dana zbog uznemiravanja javnosti i mogućnosti uticanja na svedoke.