STOJANOVIĆEVA ALTERNATIVNA FANTASTIKA UGLEDALA SVETLOST DANA

1 min čitanja
STOJANOVIĆEVA ALTERNATIVNA FANTASTIKA UGLEDALA SVETLOST DANA
Evo nam i fantastike! Foto: privatna arhiva

I tako, konačno Aleksandar Stojanović (34) iz Gornje Stražave upisaće se u prokupačku književnost, kao autor alternativne fantastike objavljivanjem svog prvog romana-novele “Podnevni strah” . Radnju svog prvog romana smestio je u budućnost, pethiljada i neke godine. Svojim junacima dao je osobine ljudi, iako se radi o bićima iz fantastike

Stojanović već najavljuje prednastavak, čija se radnja odvija tokom srednjeg veka, u vreme Prvog krstaškog rata.

- Kroz ovu novelu, odnosno “Podnevni strah” pratimo priču Miloševe žene, ruske vampirice Sanje, čije je pravo poreklo takođe šokantno. Jer, Sanja je zapravo kćerka jednog vrlo poznatog biblijskog princa i vampira- objašnjava autor.

On dodaje da će u prednastavku koji je u pripremi kroz priču da nas vodi češki vampir Miloš Fiala, odnosno povampireni starozavetni izraelski vođa ili sudija Samson.

Stojanović tako već obećava jednu novu i uzbudjivu priču koja je zapravo nastavak.

Naglašava da se odlučio za alternativnu fantastiku, jer je to vrsta književnosti koja odgovara vrsti muzike koju sluša, stripovima koje čita, ali i njegovoj prirodi koja voli osamu i mir.  

-U pisanju sam našao načina da izrazim svoja najdublja osećanja i svoj odnos prema ljudima. Mojim vanvremenskim junacima dao sam skrivene osobine sadašnjih ljudi, smestio sam ih u budućnost, dao im mogućnost da im sa lica padnu maske koje danas nose i ogole sebe u fiktivnom univerzumu – priča Stojanović koji piše i poeziju, a po obrazovanju je pekar.

Ilustraciju za roman uradila je  Jelena Mitić.  

U planu je, kako kaže sam autor nekoliko promocija, a mi ćemo ih na vreme najaviti!