SPREMA SE ŠTRAJK I U BIZLINKU:OVO JE NEIZDRŽIVO!

1 min čitanja

Od juče radnici nemačke Kompanije „Leoni“ u Prokuplju tiho štrajkuju nezadovoljni visinom plate, produženim radnim vremenom i opštim uslovima rada. Јutros je taj tihi štrajk nastavljen, sa većim brojem radnika.

-Sinoć je dolazio čak generalni direktor „Leonija“ da razgovara sa nama i da nas natera da nastavimo. Trebalo je da radimo do ponoći, ali niko nije ostao, jer druga smena zapravo radi do 22 sata- kaže zaposleni u prokupačkom „Leoniju“.

Dodaje da su prvo u štrajk stupili oni koji rade na elektroosovinama, što je finalni deo, a da je to povuklo svu proizvodnju.

-Uslovi su užasni, plate nedovoljne za posao koji radimo. Najgori su međuljudski odnosi i teror koji trpimo od tim lidera- jadaju se radnici.

Obratili smo se i samoj kompaniji i čekamo odgovor, a u sindikatu “Sloga” nam je rečeno da oni nisu organizovali štrajk.

I u fabrici „Bizlink“ u Prokuplju, koja je nekada bila deo „Leonija“ a godinama unazad je posebna firma, od juče radnici negoduju jer su primili niže plate. One su se kretale od 38.000 do 45.000 dinara.

-Ni mi juče nismo radili u punom obimu. Ukoliko se situacija ne promeni, od ponedeljka stupamo u štrajk. Žene su smanjile rad, ljudi su razočarani rade kao stoka za nikakve pare. Danas će da obaveste nadležne da će na kratko prekinuti rad sledeće nedelje i niko neće da radi normu kao pre – rekli su nam radnici „Bizlinka“ .

Ova kompanija je otvorena u Prokuplju 2013. godine kada je otkupila ranije otvorenu fabriku “Philips” koja je bila deo kompanije “Leoni”. Tada je Aleksandar Vučić dolazio da bi otvorio novi pogon ove fabrike. Tom prilikom je rečeno da  je “BizLink” osnovana 1996. godine sa sedištem u Americi i da posluje u više zemalja, SAD, Japanu, Indiji, Irskoj, Kini, Meksiku, Slovačkoj, Srbiji”. Bave se proizvodnjom kablova za male kućne aparate. Prema nekim nezvaničnim podacima u njoj je oko 400 radnika.


26


1

The post SPREMA SE ŠTRAJK I U BIZLINKU:OVO JE NEIZDRŽIVO! appeared first on Prokuplje press.