SPASENI STARAC DANIMA BIO BEZ HRANE

2 min čitanja
SPASENI STARAC DANIMA BIO BEZ HRANE
Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić", foto:arhiva ProkuppljePress.com

Mirko R. (74) iz prokupačkog sela Široke Njive, koji je juče pronađen u teškom opštem stanju sa promrzlinama , u svojoj kući, za sada je dobro i smešten je na inicijativu direktorke Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ Snježane Arsić na Odeljenju za produženo lečenje i negu. Očekuje se da ga prvog radnog dana nakon novogodišnjih praznika preuzme prokupački Centar za socijalni rad i smesti u Domu, jer lice nije u stanju da živi u uslovima u kojima je do sada živeo.

Kako smo juče pisali, on je pronađen u svojoj kući, na podu, gde je zapomagao usled promrzlina i gladi. Bio je prepušten slučaju, jer nema porodicu, nije se ženio, a kako je reč o gotovo napuštenom planinskom selu, pravo je čudo što je neko i primetio da mu je potrebna pomoć.

-On sam živi na dnu sela i sem još jednog čoveka, tu nema više stanovnika. Taj predeo je potpuno opusteo i zaista je čudo što ga je neko uopšte i primetio- kaže Slavoljub Sretković, koji je do skoro bio poštar u kruševičkom kraju, kojem pripada i ovo selo.

Ko ga je tačno pronašao, nismo uspeli da saznamo, ali je obaveštena policija, te je Hitna pomoć sa vatrogascima izašla na teren. Kako je nemoguće sanitetom doći do njegove kuće, oni su ga jedno vreme nosili na nosilima. Ipak, uspeli su da mu ukažu pomoć i dovezu ga do prokupačke bolnice. Nakon što je primljen na Odeljenje urgentne medicine i pošto je njegovo stanje stabilizovano, te utvrđeno da ima promrzline, da je zapušten i gladan, na incijativu dr Snježane Arsić prebačen je na Odeljenju za produženu negu i lečenje. Tamo je okupan, dezinfikovan, nahranjen, a uključena je i sva moguća terapija.

Ipak, Mirko R. neće moći da ostane u bolnici, kada se oporavi. Tu bi trebalo, nakon njegovog oporavka da se uključi Centar za socijalni rad i pronađe rešenje za zbrinjavanje ovog lica. Nakon praznika, pozvaćemo nadležne u Centru.