ŠKOLSKI MIRIŠLJAVI VRT

2 min čitanja
ŠKOLSKI MIRIŠLJAVI VRT
Nastavnici, učesnici projekta, foto:Dejan Živković

Ćićkova škola je u narednom periodu domaćin jednog neobičnog projekta pod nazivom,,Školski mirišlјavi vrt”. Ovaj projekat pod okrilјem ministarstva prosvete I podrazumeva ,,Gajenje aromatično-začinskog bilјa u školskim uslovima”. Traje od decembra 2023. do juna 2024. godine. Učesnici projekta su sve osnovne škole u Prokuplјu sa učenicima I nastavnicima biologije. Koordinatori ovog projekta su mr Dejan Živković i Marija Antić, profesori biologije.

Cilј projekta je, kako kaže Dejan Živković osposoblјavanje učenika za proizvodnju, preradu i prodaju aromatično-začinskog bilјa i upoznavanje sa načinom njegove primeneu svakodnevnom životu.

Kroz ostvarenje projekta učenici razvijaju preduzetnički duh, šire prijatelјstvo, unapređuju znanje i stiču iskustvo u radu.

Planirane su tri faze u kojima su predmet projekta određene aromatične bilјke: kim, anis, morač, bosilјak, žalfija, lavanda, nana, mirođija, origano i druge.

Prva radionica održana je 15. decembra gde su učenici svih osnovnih škola predstavili prezentaciju ,,Aromatično-začinsko bilјe”. Ovde su se upoznali sa značajem, istorijatom, metodama gajenja, prerade i pakovanja. Takođe, učenici su govorili i predstavili neke značajnije začinske vrste (lavanda, majkina dušica, anis, lovor, mirođija, kim, žalfija, ruzmarin i nana).

-Druga je održana 21.decembra. Bila je to eko-radionica u kojoj su učenici punili saksije plodnom zemlјom i za početak sadili seme kima, anisa i morača. Svaka saksija je etiketirana i na njoj se nalazi naziv bilјke, škola, datum. Dogovor između učenika i nastavnika je da se u narednom periodu broj uzgajanih aromatičnih bilјaka povećava do planiranih 15 aromatično-začinskih vrsta u više desetina saksija- objasnio je Živković.

Ovo je tek početak, kako dodaje, uzbudlјivog ogleda i priča o bilјu. Putovanje  kroz vrt znanja se nastavlјa…