SINDIKALISTA NEZAKONSKI  UCENJUJE ČLANOVE?

2 min čitanja

Članovi koji žele da istupe iz sindikata „Sloga“ koji je jedan od dva reprezentativna u prokupačkoj fabrici „Leoni“ dobijaju izjavu, koju moraju d apotpišu, a u njoj je puno indirektnih pretnji. Mi smo poslali pitanja u vezi ovog predsedniku sindikata „Sloga“ u Leoniju Danijelu Paunoviću, ali on nije odgovorio na njih.

Naime, kako su nas obavestili uplašeni radnici, koji, kako kažu, shvataju da se sindikat ne bori za njihova prava i žele da istupe iz njega, u Izjavi je sve diskutabilno.

Prvo moraju da odgovore da li su koristili povlastice, mobilne kartice i ostalo što im je „pružio“ sindikat. Zatim ih taj isti sindikat obaveštava da ne mogu da se isčlane ako još nije istekla ta usluga???!!!

I na kraju, „upozoravaju“ da moraju da obaveste poslodavca da se odriču svih povlastica koje im je navodno omogućio sindikat, odnosno povećanja minimalne zarade, povećanja toplog obroka sa tačnom naznakom da je bio 50 dinara, a „samo“ zahvaljujući sindikatu je 280 bruto. Naravno, navodno će onaj ko se isčlani iz sidikata da se odrekne i povećanja regresa, prava na administrativne zabrane, i bonusa u iznosu od 12.000 dinara!

-Ovo je bruka i sramota. Pored svega još i sindikat da nas ucenjuje- komentarišu radnici koji su nam se obratili.

Zapravo, ono što je radnicima povećano od strane poslodavca ne može da se ukine samo zato što je neko izašao iz sindikata, to zakon ne dozvoljava. I ugovori za mobile kartice mogu da se raskinu, ali i ne moraju do isteka ugovora radnik, odnosno korisnik je dužan da plaća i to nema veze sa članstvom.

Kako tvrde pravncii sa kojima smo pričali, ovo je čist pritisak i presija koja zakonom nije dozvoljena.

-Svako ko želi, može kad god želi da istupi iz sindikata, jer je članstvo na dobrovoljnoj bazi. Sindikat ne sme da interesuje zašto ga neko napusta, a ovakva izjava može d abude dokaz za tužbu- kažu pravnici.

I sindikalisti iz drugih preduzeća, ustanova, sa kojima smo razgovarali su potpuno iznenađeni ovom izjavom i kažu da ovako nešto ne sme da se radi i da je čak kažnjivo!

Dakle, svako ko želi, može kad hoće da se isčlani bez ikakvih posledica po svoj status.

Kako smo i istakli na početku, Danijel Paunović koji je predsednik sindikata „Sloga“ u prokupačkoj fabrici „Leoni“ nema nikakva prava da od radnika traži da potpisuju ove izjave i da ih silom tera da budu članovi i plaćaju članarinu.

O njemu smo u nekoliko navrata već pisali, a jedan od tekstova možete pročitati ovde.


16


0

The post SINDIKALISTA NEZAKONSKI  UCENJUJE ČLANOVE? appeared first on Prokuplje press.