SAM NAPRAVIO KALENDAR DO SADA NEVIĐEN

2 min čitanja

Radio-amater iz Prokuplja Zoran Vukajlović napravio je neobičan i nesvakidašnji kalendar, koji pored fotografije sadrži i QR kod. Skeniraje istog vodi vas na zanimljivosti o znamenitosti koja je predstavljena na toj fotografiji. Kalendar u svakom mesecu donosi novu priču uz novu fotografiju, a za izradu istog Vukajlović je koristio običan štampač u boji. Tako vas ovaj kalendar, zidni i stoni, vodi kroz istorijske znamenitosti Prokuplja i otkriva zanimljiv svet istorije.

-Nisam imao para da platim izradu kalendara ove godine, pa sam rešio da ga sam napravim. Moj prijatelj ima štampač u boji, pa mi je pomogao. QR kodove sam sam pravio i želeo sam da taj kalendar bude ne samo to što mu je namena, već i vodič kroz istorijske znamenitosti- objašnjava Vukajlović, policajac u penziji, kojem je radio-amaterizam najveća ljubav u životu.

Pored Spomenika „Gvozdenom puku“, tu su i fotografije takozvane Latinske crkve na Hisaru, crkve Svetog Prokopija, Arheološkog nalazišta Pločnik, Dimitrija Begovića….

Dodaje da je ideju da ubaci i QR kodove uz fotografije dobio pre par godine kada je pravio QSL kartu, koja je zapravo radio-amaterska razglednica i koje između sebe besplatno dele radio-amateri širom sveta.

-Austrijanac iz Beča Robert Graf mi je poslao svoju QSL kartu na kojoj je fotografija koja promovišeaustrougarsku vojsku iz 1915. godine. Kada sam je video odlučio sam i ja da napravim karte sa znamenitostima iz Prokuplja, pa je tako anstala ova na kojoj je fotografija Spomenika „Gvozdenom puku“ . Dodao sam i QR kod čijim skeniranjem se pojavljuje tekst na srpskom i engleskom sa Vikipedije o samom puku i njegovom značaju. Bilo je to 2018. godine- kaže Vukajlović.

I tada je sve počelo. Ovaj kalendar je prirodan sled te QSL karte.

-Kao i karte, tako i kalendari se dele besplatno i treba da služe promociji kraja. To je moja zamisao- dodaje naš sagovornik.

Kao radio-amater uvek se trudio da prijateljima iz čitavog sveta objasni sve znamenitosti prokupačkog i topličkog kraja i uputi ih u bogatu istoriju.

-Meni ne treba novac, evo vidite, kalendar sam uradio gotovo bez novca, zahvaljujući prijatelju koji ih je štampao. Planiram da naredni put obuhvatim prirodne znamenitosti topličkog kraja i da tako pokažem svetu koliko je bogat moj kraj i koliko u njemu ima istorije, tradicije, prirodnih blaga- najavljuje naš sagovornik.

Njegov kalendar je izazvao veliku pažnju u Prokuplju i do sada su svi komentari pozitivni. Iako je urađen amaterski, zapravo je vrlo profesionalan, a i neobičan, je do sada niko nije ubacio QR kodove u kalendare.


0


0

The post SAM NAPRAVIO KALENDAR DO SADA NEVIĐEN appeared first on Prokuplje press.