DANAS SE OBELEŽAVA SVETA PETKA

1 min čitanja

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas 8. avgusta  obeležavaju Svetu Paraskevu u narodu poznatu kao Trnova Petka. Ovaj praznik posebno poštuju žene.

Praznikom Svete Petke Trnove završava se mali letnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci. Običaj je da se žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi.

Naše prabake su verovale da na Trnovu Petku nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Žene i devojke beru sveže cveće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cele godine vladali mir i sloga. Takođe, veruje se da treba obući novu i lepu odeću, posebno devojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj glasi:

“Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših”.


0


0

The post DANAS SE OBELEŽAVA SVETA PETKA appeared first on Prokuplje press.