PROSKO SOS POVEZAO SRBIJU I SEVERNU MAKEDONIJU

1 min čitanja

Nastavnici prokupačke Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ i Poljoprivredne škole „Braća Miladinovci“ iz Skoplja napravili su slatko-ljuti sos prijateljstva i nazvali ga „Prosko“ odnosno skraćenicama naziva gradova. On je nastao u okviru projekta Super škola „RYCO“ koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije i Nemačke, uz ingirenciju Ministarstva prosvete. U projektu učestvuju sve zemlje zapadnog Balkana, a na konkursu se prijavilo 100 škola. Od tog broja, 30 je ušlo u projekat. Po dve škole su zajedno, iz različitih zemalja, pripremale godinu dana svoj proizvod.

Prokupačka i škola u Skoplju odlučile su se za sos.

-On je posebnog i neobičnog ukusa za ovo podneblje, jer podrazumeva kombinaciju slatkog i ljutog. Hteli smo da pokažemo da razlike nisu ono što odvaja, već ono što spaja i čine savršenu celinu- kaže profesor iz prokupačke škole Vesna Spasić koja je zajedno sa koleginicom Anđelkom Raičević i desetoro učenika bila deo prokupačkog tima.

Iako ne otkrivaju tajnu recepture, one su objasnile da sos sadrži  med i začinsko bilje škole u Skoplju, a papričice su sa plantaže prokupačke škole.

-Projekat je zapravo srednjoškolska razmena balkanskih zemalja i realizuje je GIZ i Regionalna kancelarija. Prošle godine smo konkurisali i od aprila intenzivno radimo na tome. U međuvremenu smo mi išli kod njih, oni dolazili kod nas. Tako smo svi zajedno došli do ovog finalnog proizvoda, koji ako je suditi po reakcijama, zaista opravdava sav trud- dodaje profesor Anđelka Raičević.

Obe dodaju da je ovo veliko i lepo iskustvo, druženje, rpijateljstvo koje je spojilo dva grada, dve škole, dve zemlje i decu.

Ideja da se pravi baš sos potekla je od Vesne Spasić, a ostalo je išlo lako. Kada se ima volje, prepreke su lako premostive i nestaju. Tako je i u ovoj priči o sosu.

I tu se neće stati. Plan je da se on, kao zajedništvo makedonskog i srpskog naroda nađe i na tržištu i da živi svoju priču o različitosti i povezanosti.


6


0

The post PROSKO SOS POVEZAO SRBIJU I SEVERNU MAKEDONIJU appeared first on Prokuplje press.