Prokuplje dobilo zoo-vrt

4 min čitanja
Prokuplje dobilo zoo-vrt
Omiljeno patuljastvo jare, foto:ProkupljePress.com

Porodica Stojanović iz Prokuplja rešila je da napravi mini zoo-vrt na svom imanju u selu Đurevac i ova oaza je zadivila građane Porkuplja, posebno mlađu populaciju. U njemu je igraonica sa zip lajnom, trombolinama, i posebnim delom za sedenje dece na slami. Ono što je prava čar ovog prirodnog kutka su životinje.

Tako vas čekaju tri poni konja za jahanje, patuljaste ukrasne koze, zečevi, golubovi, male ptice, paun, guske, šotke, ukrasne kokice, misirke, psi....i divlja svinja.

Sve je krenulo pre otprilike godinu dana.

-Prvo sam želeo i zbog svoje dece da napravim konjički klub. Toga u ovom kraju nema. Na kraju smo dodavali arzne životinje i eto sada je to ipak postao mali zoo-vrt- kaže vlasnik imanja Dejan Stojanović.

On dodaje da su u rad oko sređivanja i životinja uključeni svi, njegovi roditelji Vesna i Slavko, ali i deca Anđelija (9) i Andrija (8).

-Kako se sve širilo, došli smo na ideju da to postane igraonica i evo od kako radimo petnaestak dana sigurno je u njoj bilo dve stotine dece, što kroz organizovanu rođendansku zabavu, što ovako što dolaze da obiđu životinje. Oni ih hrane, maze, konjiće jašu. Zaista uživaju i meni je drago zbog toga, to je zapravo i svrha ovog našeg kutka- priča nam Dejan.

I dok se Anđelija i Andrija bave životinjama, hrane ih, pokazuju nam omiljeno patuljasto jare koje je maskota ovog zoo-vrta. Ono spava kod deda Slavka u krilu i mnogo voli hleb. Obično se sa njim deca igraju.

-On je bio treće jare, zakržljalo, malo, pa smo ga posebno hranili i naviklo je na ljude. Zato je sada ovako vezano za sve nas- objašnjava Vesna dok donosi kafu.

Iako je sve potpuno obezbeđeno, životinje su zapravo potpuno slobodne i toliko sve pitome da vam se čini da ste ušli u carstvo prirode. Jedino je divlja svinja obezbeđena u posebnom toru.

0:00
/0:23

-Mnogo volim sve naše životinje i najčešće ih sa tatom ja hranim. Ne traže mnogo pažnje, jer su puštene, ali ipak o njima mora da se misli- dobacuje Anđelija koja ovaj kutak voli više od  života u gradu.

Da, ovde je zaista predivno i ispunjen je svaki momenat vremena koje se provede, jer su se Stojanovići potrudili da sa ljubavlju stvore ovu oazu i ponude je svima. Posebno je ljubav prema deci navela ove ljude da se posvete poslu koji su započeli i koji im je zapravo hobi koji sa pažnjom neguju.

Ako i Vi želite da barem na kratko pobegnete od gužve, ili decu obradujete druženjem sa životinjama, možete da rezervišete dolazak na brojeve telefona:

064/ 415 36 57

064/ 211 38 19

Kako naći!

Zoo- vrt se nalazi na kraju grada prema selu Đurovcu ima uvicu i broj: Cara Lazara 76 za one koji imaju navigaciju u autu. Inače skreće se iza Polјoprivredne škole pored Đurevačke zadruge i ide se pravo sve do znaka gde piše Đurovac. Tu se skreće 150 metara.

Inače taj put što se odvaja ispred znaka gde piše Đurovac to je put koji vodi za Arbanasce