PRE SVITANJA SE ZAUZIMAJU MESTA

1 min čitanja
PRE SVITANJA SE ZAUZIMAJU MESTA
Stiže i nagrada! Foto:printckreen

Koliko je svet ribolova lep, a koliko su ribolovci „zagriženi“ za reku, prirodu i mir, pokazuje i to da se mesto kraj vode zauzima od ranih jutarnjih sati, još pre svitanja. Tako je Prokupčanin Dejan Joksimović sa prijateljima već u 3.30 bio na Moravi kod Mramora da se spremi za jutarnji ulov. Nebitno kada se uveče legne, i da li je to bila burna, ili mirna noć, kada se ide u ribolov, odmah se ustaje na “noge lagane”!

-Svako od nas se trudi da zauzme dobro mesto, zato krećemo još po ponoći. Sa svom ribolovačkom opremom, ali i sa hranom. Založi se vatra, kuva čaj, priča, prezalogaji i taman dođe vreme da se peca.  Tada svi ućutimo i nadamo se da će ulov biti dobar- opisuje jedno jutro kraj Morave Dejan Joksimović.

Ovoga puta peca se skobalj. Grize on, ali je sitan i takvi primerci se vraćaju u vodu, za neke naredne godine.

Njima nije bitan baš ulov, jer je reka najmirnije i najprirodnije mesto, pa su tu eto zbog uživanja, objašnjavaju ribolovci. Vole naravno i bogat ulov, čisto da bi se pohvalili i u svojim ribarskim pričama „dočarali“ količinu, ali je ipak sve u ljubavi.

-Za ljude kad izađu na reku, ne postoji ni bolesti srca, ni bolesti jetre, ni bolesti mozga, ni razne druge bolesti. Oseća se samo sloboda. Povezanost plovka i čoveka i ništa drugo. U tim trenucima, sve ostalo staje- opisuju ribari tu magiju.

Preporučuju svima da sebi daju oduška na ovaj ili bilo koji drugi način koji je zdrav i da se što više posvete prirodi.

Stvaraju se tu nova prijateljstva, pričaju priče koje možda nikada nikom ne bi i odmara se od svih svakodnevnih stresova. Priroda zna da obraduje čoveka i da ga nagradi, ali i on mora malo da joj se posveti.