PRAVA SLIKA KURŠUMLIJE

2 min čitanja

Opština Kuršumlija je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji. Između dva popisa stanovništva, broj stanovnika se smanjio za preko 3000, ali je taj broj sigurno i veći. Sela se gase, ostaju bez stanovnika, a posebno sela duž administrativne linije prema Kosovu i Metohiji. Kolika je briga o selu pokazuje i to da od majskih i junskih poplava nisu sanirani seoski putevi, propusti i mostovi. Pa se postavlja pitanje šta se desilo sa obećanjem predsednika da će naša opština, kao i druge opštine u Toplici biti posebno sagledana i imati poseban status.

Poseban problem je odlazak mladih, koji ne maju gde da se zaposle ako oni ili njihovi roditelji imaju drugačije mišljenje i drugačije stavove za bolji život od vladajuće opštinske strukture. Podele su izražene u svim sferama života, znanje i stručnost ovde nisu bitni, važno je stranačko opredeljenje, te je na snazi poslednjih desetak godina samo stranačko zapošljavanje.

Problem su, a izražavamo i sumnju privatizacije naših prirodnih bogatsva, banje, Đavolja varoš. Sve u vlasništvu jedne firme “Planinka” Kuršumlija. Privatizuju se i ruše kulturna dobra i zgrade koje su pod zaštitom države. Primer je hotel“Evropa” koji je porušen do temelja, sagrađen novi objekat, a onda se nakaradno neko setio i napisao na objektu godina izgradnje 1892, što građani a i oni koji dolaze u grad posmatraju sa čuđenjem. Šta bi tek rekao na sve to Branislav Nušić, koji je redovno odsedao u ovom hotelu na proputovanju kroz Toplicu.

Gase se seoske škole. Ove školske godine u dve osnovne šlole ukupno ima samo 1000 osnovaca.Deca se maltretiraju i voze po 70 kilometara dnevno kako bi došli do škole, samo da bi se veštački održavale , a zaposlili podobni.

Dom zdravlja zbog lošeg plana za stručno usavršavanje, ostao bez radiologa. Jednom nedeljno dolazi radiolog iz druge ustanove, pa je lista za čekanje ultrazvučnog pregleda i po nekoliko meseci.

Socijalna karta kako je urađena ostavila je mnoge građane bez ikakvih primanja. Ni jednom našem sugrađaninu ništa ne znači ako ima više od 0.5 hektare zemlje ako je bolestan i nemoćan da tu zemlju obrađuje i živi od nje.

Pitanje za predsednika: Da li mislite da jednokratna novčana pomoć rešava problem penzionera, ako im nije povezan radni staž, ako im nisu isplaćena zaostala dugovanja, ako su im penzije 15.000 do 20.000din. To su rešenja za jedan, dva dana, a kako posle da žive.

Mi koji smo ostali ovde da živimo i ceo svoj radni vek posvetili ovom narodu, znamo da ovaj narod zaslužuje da živi bolje. Mi nismo opozicija narodu, mi smo opozicija ovoj i ovakvoj vlasti.

OO SSP KURŠUMLIJA


2


0

The post PRAVA SLIKA KURŠUMLIJE appeared first on Prokuplje press.