„Poslednji rez“ izašao iz štampe

2 min čitanja
„Poslednji rez“ izašao iz štampe
Novi roman Dragana Dobrašinovića

U izdanju “Dosije studija” iz štampe je izašao drugi roman Dragana Dobrašinovića iz Prokuplja “Poslednji rez”.

Kako navodi recenzent, u još jednom stilski i jezički izbrušenom delu snažne i uverlјive naracije, Dobrašinović svoje junake stavlјa na ozbilјna iskušenja koja se ne odnose samo na njihove intimne živote, već i izazove koji dolaze iz spolјašnjeg sveta a koji se, kroz dinamične i turbulentne promene, reflektuju na sudbine aktera ove napete i povremeno uznemirujuće književne avanture.

-Dobrašinovićev novi roman je intrigantna i provokativna knjiga o današnjim i ovdašnjim lјudima, njihovim polјulјanim identitetima, nedoumicama, pometenostima, zabludama, izborima, neminovnostima, lutanjima i posrtanjima. Ovo je majstorski ispričana i zaokružena priča o onima koji su, zaglavlјeni u uzanim hodnicima lјubavi, strasti, prijatelјstva i politike, u svojim izmeštenim i do neprepoznatlјivosti prekomponovanim životima, često neuporedivo više ono što dubinski preziru od onoga čemu se istinski dive- navodi se u recenziji ovog romana.

Kako se dodaje, radnja je smeštena na mitski M, neku vrstu Dobrašinovićevog “Čarobnog brega”. Osmoro nekada veoma bliskih lјudi, četiri bivša lјubavna para se, na misteriozan poziv, tačno nakon osam godina, okuplјa na mestu svog poslednjeg zajedničkog susreta. Svi su davno prekinuli svoje intimne veze i sve međusobne odnose, a ono što ih je nekada tako čvrsto vezivalo je, naizgled, daleko iza njih.

-Nјihove zamršene i konfuzne životne priče, opterećene neraščišćenim računima iz prošlosti koji počinju da isplivavaju na površinu, dodatno će zakomplikovati Maestro - filmski genije koji, nakon burne i slavom ovenčane karijere, preispituje svoju poziciju među lјudima u stvarnom, a ne imaginarnom, filmskom svetu. Nјegova poslednja reditelјska bravura, i pored toga što se odvija daleko od kamera i reflektora, baciće novo svetlo ne samo na ono što je za, nego i pred junacima ove dramatične i nadahnjujuće knjige, uklјučujući i njega samog. U Dobrašinovićevoj filmski uzbudlјivoj priči, nad čitaocem se sve vreme, poput gradonosnog oblaka, nadvija suštinski važno pitanje: šta je, zapravo, čovek, u svetu u kome se klјučevi ne samo njegove budućnosti, već i prošlosti, nalaze u tuđim rukama- piše u recenziji novog Dobrašinovićevog romana.

Iza autora su pre ovog romana zbirka pesama “Dok je nebo čekalo čoveka” i roman “Nagnuta zemlјa”. Za svoju prvu zbirku pesama nagrađen je Drainčevom nagradom za najbolјu knjigu poezije u Toplici za 2022. godinu. Dobitnik je prve nagrade na književnom konkursu “Brankova pohvala svetu” 2024. godine, koju Niški kulturni centar i porodica pesnika dodelјuju za najlepšu pesmu inspirisanu delom Branka Milјkovića. Nagrada mu je pripala za pesmu “O krv tvog mastila se otimaju”. U toku su pripreme za objavlјivanje zbirke pesama “Viski sa Heraklitom” i romana “Bahmutski fenjer”.

Na vreme ćemo Vas obavestiti o promociji u Prokuplju.