Kad bi znali šta jedemo....

2 min čitanja
Kad bi znali šta jedemo....
Ne treba filter da sija, foto:prokuplejPress.com

Ono što je često omilјeno gazirano bezalkoholno piće mnogih, izgleda da nema samo tu namenu, već je odlično sredstvo u uklanjanju masnoće, kamenca, čega sve ne. Barem je tako sudeći po video snimcima koji iskaču svakodnevno na društvenim mrežama.https://www.facebook.com/watch/?v=384419337740343

Pa čoveče, ono grize sve!

I ne verujemo da je samo to gazirano piće univerzalno sredstvo za čišćenje. Verovatno su i druga sa istim namenama.

Ne bi me iznenadilo da uskoro vidim da je paradajz ne samo za jelo i smanjenje upalnih procesa (davno mi je jedna baka pokazala da gnoj od pojedene zanoktice nestaje ako se kolutić paradajza stavi na mesto gnoja i savršeno je poslužio) već i da je njegova primena univerzalna. Što bi se reklo jedan za sve!

I zaista, paradajz kakav je sada na pijaci više je za sve drugo, najmanje za jelo. To meni, zaista omilјeno letnje povrće nekada, je imalo smisao. Obrišeš malo o majicu i grizeš. On puca, cedi se sok po toj istoj majici, ali nije ona važna, i ovako je za valјanje po travi. Ako dodaš i so, savršenstvo od ukusa!

Danas, teško da se može jesti bez dobrog i dugotrajnog pranja. Čak i tada, umesto soka, pod zubima krcka neki koren koji zauzima pola unutrašnjosti ploda. O plastičnoj kori da se i ne govori. Unutra sipkav, bez semenki znaka zrelosti, a kada ga isečeš, voda kulja na sve strane. Jeste da se pojavilo sto vrsti nekog novog, ali ni jedan nije paradajz. Ne onaj koji starije generacije pamte. I mlađe ga već slabije jedu, vidi se da i na pijacama prodaja ide, ali ne kao pre...

Zasitili se lјudi plastike i čekaju onaj poslednji rod, kada je proizvođačima više mučno da ga prskaju, pa puste da sazri šta sazri.

Vremena se promenila. Nekada smo jedva čekali da ga vidimo na pijaci, a sada čekamo da mu prođe vreme.....

Kao i lubenici, paprici, krastavcu, jagodama (onim ogromnim što liče na sve samo ne na jagode) , kajsijama... lјudima sa botoksima, trotoksima... Prosto kada ih vidiš, začas više nisi gladan.

Krajnje je vreme da izbacimo plastiku iz života, jer nismo mi bre neke nacije koje trpaju šta stignu. Mi imamo istančan njuh za lepo, mislim ukusno i prirodno.

Biljana Roganović