Ovako je izgledala najstarija Prokupčanka

1 min čitanja
Ovako je izgledala najstarija Prokupčanka
Najstarija Prokupčanka, foto:Narodni muzej Toplice

U okviru projekta „Arheološka istraživanja spomeničke celine Hisar“, u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplјu se sprovodi antropološka analiza skeletnog materijala prikuplјenog tokom iskopavanja u porti i đakonikonu crkve Svetog Prokopija.

Obrada je obuhvatala, kako se navodi na fejsbuk stranici Narodnog muzeja Toplice, pripremu (pranje i leplјenje) kostiju, određivanje minimalnog broja sahranjenih osoba po celinama (ukupno 89 osoba), polnu i starosnu determinaciju, paleopatološku analizu i praćenje epigenetskih promena na skeletima i markera okupacionog stresa u cilјu rekonstukcije fizičkih aktivnosti koje su navedene osobe obavlјale tokom života.

-U duhu predstojećeg praznika, želimo da vam predstavimo idealnu 2D rekonstrukciju izgleda jedne drevne Prokupčanke koja je u trenutku smrti imala oko 18 godina. Nјen delimčno očuvan skelet se nalazio u jednoj od skupina kostiju koje su otkrivene tokom arheoloških iskopavanja u đakonikonu 1987. godine- kaže arheolog Narodnom muzeja Toplice Sanja Crnobrnja Krasić, koja je i rukovodilac projekta.

Ona dodaje da je ovako izgledala najstarija Prokupčanka, a da je sklapanje skeletal uradila biofizički antropolog Muzeja Dragica Gojković.

-Ideja je bila da se ovo predstavi u sklopu izložbe koju pripremam “Znamenite Topličanke” i tamo će i biti. Ipak, u duhu praznika smo je eto I sada prikazali- naglasila je ona.

Reč je o materijalu koji je od 1987. godine stojao u kutijama u Muzeju, a Krasić sa svojim saradnicima na projektu rešila je da ih otvori i da srede material koji imaju. Ona će raditi keramiku i sve ostalo.