OTVORENA IZLOŽBA U MUZEJU

2 min čitanja

U Narodnom muzeju Toplice otvorena je izložba predmeta autora Darka Žarića – „Darodavci muzeju od 1946. godine do danas“.

-Izloženo je dosta predmeta, koji su našoj ustanovi poklonjeni 60, 70 i 80 godina, ali i onih koje smo dobili 2015. i 2016. godine. Izdvojiću samo neke od njih. Kao najznačajniji predmeti od darodavaca, koje posedujemo, jesu od porodice Petra Bojovića, koja se po oslobođenju od Turaka doselila u Gornju Konjušu. Tu su i nekada važni predmeti porodice doktora Vojislava Stojanovića, osnivača Kardio vaskularne klinike u Beogradu. Lepo je videti i medalje i trofeje našeg poznatog boksera, vicešampiona sveta Bratislava Ristića Ćureta, ali i njegov zlatan sat, koji mu je poklonio Mate Parlov. Potomak porodice poručnika Dobrivoja Dživdžanovića Darinka Simić, poklonila nam je medalje, odlikovanja i fotografije, koje prikazuju značajne događaje ove porodice. Vrlo lep sto i dve stolice Momčila Budića, iz perioda između dva svetska rata, našle su mesto na ovoj izložbi naših darodavaca, izdvojio je istoričar Darko Žarić, samo neke od predmeta, koji zauzimaju važno mesto u ovoj postavci.

Kako je naveo tu je još mnogo interesantnih i važnih predmeta brojnih darodavaca, koje svi zainteresovani mogu videti ukoliko dođu u muzej u narednih mesec dana.

-Želim da kažem, da smo 90 odsto onoga što se nalazi u Istorijskoj, Numizmatičkoj i Etnološkoj zbirci našeg muzeja, dobili upravo od darodavaca. Oni su želeli da mi to čuvamo, ali i izložimo da posetioci imaju priliku da vide mnoge stvari, koje su bile važne njima i njihovim porodicama. Moram da spomenem još neke predmete i darodavce kao vrlo značajne. Drago nam je da imamo knjigu na francuskom jeziku iz 1896. godine vojvode Petra Bojovića, zatim pisma Ratka Pavlovića Ćićka, koje je poklonila njegova majka, a koje je on slao devojci iz Španije. Tu je i dnevnik Koste Pećanca, zatim oko 1500  fotografija i dokumenata, urednika „Topličkih novina“, Slobodana Ozrena Nestorovića. Njegov fotoaparat, nemačke proizvodnje između dva svetska rata, kojim je pravio fotografije 50. i 60. godina, takođe su našle mesto na ovoj izložbi, naglasio je autor izložbe  predmeta „Darodavci muzeju od 1946. do danas“, istoričar Darako Žarić.

Izložba u muzeju, foto: sajt Grada Prokuplja

Među brojnim darodavcima, na otvranju ove vrlo interesantne i lepe izložbe, bila je i Snežana Malešević, koja je Narodnom muzeju Toplice, poklonila mašinu za šivenje, singericu, jednu od prvih nemačkih mašina.

-Drago mi je da je predmet, koji sam ja poklonila prokupačkom Muzeju deo ove lepe postavke. Mašina za šivenje, koja se sada nalazi u prostoru ove ustanove kulture, mojoj porodici Stanković je veoma značila. Ona je othranila moje roditelje, mene i moju sestru i brata. Nismo učili krojački zanat, mašina je stajala dugo kod mene i ja sam poželela da bude u muzeju. Pored mašine za šivenje, poklonila sam i diplomu  svog oca Aleksandra Stankovića iz 1938. godine, koji je bio jedan od članova Društva „Jug Bogdan“ u Prokuplju i svirao je trombon.

Iz prokupačkog Muzeja pozivaju sve zainteresovane da dođu i vide izložbu,koja će trajati narednih mesec dana. Oni poručuju, da svi oni koji žele, mogu i da poklone muzeju svoje vredne predmete, koji će ovde biti čuvani na najbolji mogući način, ali i izlagani, tako da i drugi mogu da ih vide.

Izvor: sajt Grada Prokuplja


2


0

The post OTVORENA IZLOŽBA U MUZEJU appeared first on Prokuplje press.