OSAM SATI SMO ČEKALI NA PREGLED

3 min čitanja

Tokom jučerašnjeg dana lice je na pregled na Odeljenju ortopedije u prokuplačkoj Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” čekalo osam sati, a Bojana koja je bila sa tim licem, uputila je pismo rukovodstvu ove zdravstvene ustanove i Zdravstvenoj inspekciji u kojem opisuje šta se događalo. U bolnici kažu da će Bojana dobiti odgovor i da su oni jutros ispitali situaciju.

-Razumem da oni imaju manjak osoblja, ali svoje kadrovske probleme moraju nekako da rese obzirom da se sve ovo “lomi” na pacijentima koji svoje zdravstveno osiguranje plaćaju i imaju pravo na zdravstvenu zaštitu (da ne zalazimo u etiku i ostale činioce).  Da dodam, neljubaznost osoblja je na visokom nivou, vrhunac je doktor koji u 12:30 kaže da neće više da radi jer se umorio- napisala je između ostalog Bojana u mejlu koji je prosledila nadležnima.

Ona u istom pisuje situaciju, te kaže da su u osam časova stigli u ortopedsku ambulantu.

-Zbog preloma smo više puta prinuđeni da dolazimo na kliniku i svaki put je “slika” ista. Radno vreme, odnosno prozivka pacijenata ne počinje pre 10:30. Samo jedan lekar koji uvek ima operaciju i kog u čekaonici i ispred bolnice čeka 20-40 pacijenata. To nisu pacijenati sa dermatoloskim problemima ili estetskim zahtevima, vec ozbiljnim prelomima ekstremiteta, rebara, kičme…. Zaista je nehumano da covek koji plaća zdravstveno osiguranje sa visestrukim prelomom noge čeka od 6:30 ujutru da bi možda došao na red do 14 časova (uzmite u obzir pomenuti početak rada u 10:30 prozivanje preko reda i veze i pauze i u to malo sati rada). Da li Vi kao nadležno lice imate mogućnost da rešite pomenuti problem (koji prema rečima pacijenata koji su i ranije dolazili traje već duže) i na koji način ćete to učiniti ?Molim Vas da me u vezi sa postupanjem po ovoj žalbi obavestite- napisala je Bojana.

Osoba koju je ona dovela pregledana je tek oko 16 časova.

Bojana je pokušala da dođe i do nadležne osobe za zaštitu pacijenata, ali joj je rečeno da od danas je na odmoru! Ni Zdravstvena inspekcija nije baš, kako tvrdi, bila raspoložena da reaguje.

Direktorka Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” Snježana Arsić kaže da je primila mejl, te da je obavila razgovor sa doktorima I da će Bojana dobiti odgovor.

-Trenutno je zaista velika gužva, a to je zbog toga što imamo samo tri ortopeda. Mi neprestano tražimo nove, ali na žalost nema ih. Dva lekara su trenutno na specijalizaciji, i dok oni ne dođu, biće ovako- kaže Arsić.

Ona dodaje da gužve stvaraju i domovi zdravlja koji ne šalju pripremljene pacijente. Uz to, u domovima zdravlja koji pokrivaju Toplički okrug, a to je Blace, Kuršumlija, Prokuplje, Žitorađa, ne žele čak ni da previju pacijenta i onda se stvara još veća gužva u ambulanti.

-Naši ortopedi su zaista preopterećeni i rade uz nadljudske napore. Prema našim podacima, od 40 pacijenata realno samo 20 je zaista za njihovu intervenciju, a sve ostalo se može rešiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali na žalost, sve ih upućuju kod nas. Želimo da svakom izađemo u susret i pružimo maksimalnu negu i zdravstvenu zaštitu što i jeste naša misija, ali često su gužve nepotrebne upravo zbog toga što iz domova zdravlja ne dolaze pripremljeni pacijeti. Naši doktori zaista čine nadljudske napore da završe posao- objašnjava ona.

Podseća da je doktor taj koji mora da bude maksimalno skocentrisan jer su u pitanju životi ljudi, a da tri izvršioca koji drže odeljenje, ambulantu, operacioni blok, konsultacije sa drugim odeljenjima, ne mogu da postignu taj posao.

-Ambulanta radi tri puta nedeljno, uz to, pregledi su tek od 10 časova, tako da nema potrebe da bilo ko dolazi pre tog vremena- upozorava ona.


0


0

The post OSAM SATI SMO ČEKALI NA PREGLED appeared first on Prokuplje press.