Od Bioskopa za sada ništa

1 min čitanja
Od Bioskopa za sada ništa
Nekada je bio gardski prozor u svet, foto:ProkupljePress.com

Iako se mnogi pitaju zbog čega ne radi Bioskop, odnosno zašto nema projekcija filmova u sali preko puta Narodnog muzeja „Toplice“, razlog je jednostavan, taj prostor pripada Gimnaziji i nikada nije bio deo Doma kulture. Ranije je Domu kulture ovaj prostor dat na korišćenje, ali kad aje trebalo da krene rekonstrukcija zgrade Gimnazije , ponovo joj je vraćen i taj prostor. On se vodi kao gimnazijska sala za priredbe.

Da li će ponovo Dom kulture da dobije ovaj prostor na korišćenje, s obzirom da su u sali postavljene stolice koje su donedavno bile u slai Doma kulture, nismo uspeli da saznamo. Ipak, prema interesovanju, teško da je sve to isplativo.

U neka ranija vremena Bioskop je bio glavno mesto za izlaske, prozor u svet, pa ga se mnogi sa nostalgijom sećaju. Od 1956. godine on je bio Preduzeće za prikazivanje filmov „Toplica“ te je nećete verovati, u kasnijem periodu ovde sustanar bio Dom kulture. Iako je ranije postojala inicijativa da se napravi nova zgrada za bioskop, to se nikada nije realizovalo, a kako je došlo modernije vreme, bilo je i sve manje posetilaca. Tako je 1994. godine zbog ekonomske isplativosti, on postao deo Doma kulture. Kada je Dom kulture konačno dobio svoj prostor, Bioskop „Toplica“ je ostao u gimnazijskom prostoru, sve do zatvaranja.

Kasnije, 2019. godine narodni poslanik SNS Darko Laketić je obećao da će on da proradi nakon rekonstrukcije gimnazijske zgrade. Ta rekonstrukcija je završena, a na Bioskop su svi zaboravili.

Povremeno se u Domu kulture organizuju filmske projekcije, ali pposebnog interesovanja nema za tim. Ipak svi i dalje kada objašnjavaju nešto kažu:“Kod Bioskopa“, pa je eto ostao da živi barem u svakodnevnoj komunikaciji.