Niški planinari upoznali prokupački Jastrebac

1 min čitanja
Niški planinari upoznali prokupački Jastrebac
Svi na okupu, foto:Darko Žarić

U nedelju su planinari niškog planinarskog društva “Preslap” obišli malo poznat deo planine Jastrebac i upoznali se sa njegovim lepotama. Vodič im je bio Darko Žarić , a sa njima je bila i Marija Prelić. Ukupno je bilo 50 planinara.

-Pored planine posetili smo i srednjovekovni srpski manastir Svetog Đorđa u Ajdanovcu sa prelepim freskama iz 15. veka i Batino etno domaćinstvo u Donjoj Bresnici gde smo bili lepo ugošćeni. Od manastira popeli smo malo posećeni vrh Mala Garvanuša 1130 m.nv na Velikom Jastrepcu- objašnjava Žarić.

 Staza iz Ajdanovca je srednje zahtevna, polazi se sa nadmorske visine od oko 600 m.n.v.. Staza za uspon i silazak je ukupne dužine oko 14 kilometara. Uspon na vrh je postepen i staza uglavnom vodi kroz gustu hrastovu i bukovu šumu. Staza je slabo obeležena jer su markacije stare. Povratak je bio novoizgrađenim putem sa leve strane jezera koga nismo posetili zbog vremena, posetu smo ostavili za sledeću neku akciju.

Žarić dodaje da će, kao vodič, predvoditi nekoliko akcija Planinarskog društva "Preslap" na malo poznatim i retko posećenim predelima u Toplici.