Naš ćuran nije muško, mora u čorbu!

1 min čitanja
Naš ćuran nije muško, mora u čorbu!
Sporni ćuran, foto:ustupljena fotografija

Porodica Todosijević iz sela Vlajkovce, kod Brusa, rešila je da se „oslobodi“ ćurana kojeg su prošle jeseni kupili jer se ne ponaša kao muškarac! On je sve vreme ležao na jaja, koja je postavila ćurka i jedva su uspeli da ga sklone kada su ćurići počeli da se izležu.

-Bio je mnogo težak, sve bi ih nenamerno podavio i jedva smo ga sklonili- priča nam Duško Todosijević, vlasnik ćurana.

On dodaje da je sve počelo kada je ćurka napravila gnezdo i položila jaja.

-U prvo vreme ona je ležala, pa odlazila. Onda je on legao na jaja i više se nije pomerio. Sklanjali smo ga, on se vraćao. Svi smo gledali u čudu, jer nikada ranije tako nešto nismo videli- priča nam Duško.

Dodaje da je ćuran bio i agresivan kada pokušaju da priđu gnezdu.

-Odmah sikće, otvara kljun, da nas proguta. Uopšte ne liči na ćurana. Nikada to u životu niko iz mog sela nije video i svi smo se čudili. Ne treba nam ćuran ženka- kaže Duško.

Ćurana je kupio prošle godine na jesen, kod neke žene. Ona nije htela da ga proda, a on kako ima ćurke, jedva je nagovorio.

-Sve je bilo super, išao je za ćurkama, ali kada su došla jaja, više je sve otkačio, legao na njih i nije mrdnuo- čudi se valsnik ćurana.

Na kraju su uspeli da ga sklone, pa su mlade ćuriće odveli kod druge ćurke.

Za njega je to neprirodno, ali su ćurana od trpeze rešili da spasu članovi prokupačkog udruženja za zaštitu životinja „Lola“ koje će otkupiti ćurana.

Mi smo kontaktirali i veterinare. Potvrđeno nam je da je ovo redak slučaj, ali da može da se desi da ćuran oseti jak zaštitnički nagon i da preuzme ulogu majke, odnosno ćurke.