NA RECI VEĆ 11 GODINA POČINJE GODINU

2 min čitanja
NA RECI VEĆ 11 GODINA POČINJE GODINU
Tradicionalno na reci, foto:Vlada Car

Vladan Milutinović Car već 11 godina započinje Novu godinu pecanjem. Nekada odmah nakon burne noći, sada do 13 časova, izađe sa bratom Tomicom i peca. Poslednjih godina društvo se proširilo, ali njih dvojica su stalni. Ovog prvog januara tu je i Carev bratanac Andrija, a da pecaju krenuli su i Igor Milosavljević i Vladimir Poštić. Tako se polako Ulica Strahinjića Bana seli na reku 1. januara. Društvo je bogatije i za Nina, kućnog ljubimca porodice Milutinović. Iskoristili su priliku i da svima čestitaju Novu godinu.

Ipak, pre odlaska na reku, radicionalno se pije kafa u prokupačkom kafiću „Kazablanka“ te se prepričavaju utisci od prošlu noć.

-Volim ribolov i 1. janura krećem sa pecanjem. Voda me odmara, a i pomaže da se probudim. Nije važno kakvo je vreme, jednostavno, želim da po nečemu ovaj dan bude poseban- kaže Car.

On dodaje da je sasvim slučajno došao na tu ideju, te da mu se svidelo da tako bude svakog 1.januara.

Baveći se ribolovom, tvrdi da je pronašao spas od svakodne vreve i stresa. Za ribolovce kaže da su tihi i smireni ljudi, ne prave gužvu i ne larmaju i tako se u pravom smislu te reči odmaraju.

-Tradicije i simbolične radnje su nešto što nas čini posebnim. Za mene je ovo svečan čin i nadam se da ga nikada neću prekinuti- objašnjava nam Vlada Car koji je i danas tamo gde je bio i prethodni 10 godina.

Ovoga puta pecalo se na Grčkom mlinu, iza Hisara. I pogled na Hisar, priroda koja je još uvek očuvana, pomažu da se podsetimo koliko je ovaj kraj, život lep i da ga treba trošiti na ono što nam znači, drage ljude, sebe i sreću.