Meštani sami uređuju školu

2 min čitanja
Meštani sami uređuju školu
Dvorište osnovne škole u Donjoj Stražavi, foto:ProkupljePress.com

Grupa mladih ljudi iz prokupačkog sela Donja Stražava od početka godine je tri puta dobila novac za obnavljanje školske zgrade iz fondacija.  Želja im je da deca imaju što bolje uslove i spremni su da pomognu koliko mogu. Kako kaže Boban Tasković, jedan od tih ljudi, sva tri puta su dobili sredstva preko Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i GIZ. Za sva tri projekta koja su podneli predlog dobili su za školu ukupno 250.000 dinara. I tu neće stati.

Potrudili se da svima bude bolje!

-Nama je cilj da sva deca i svi predškolci budu ovde, da ostanu na kraju da žive u selu. Zato smo odlučili da pomognemo koliko možemo da škola bude što bolja- priča Tasković.

Tako je po prvom projektu ova neformalna grupa mladih dobila novac za mobilni koš i lopte za razne sportove. Zatim je usledio drugi projekat kojim su zamenili ulazna vrata na školskoj zgradi i jedna prozor. Na kraju, treći projekat je obezbedio opremu i igračke za predškolce.

Nova vrata.

-U ovoj školi je oko 50 đaka i predškolaca. Naše selo je veliko. Ipak, skoro desetak mališana roditelji voze u matičnu školu u Prokuplju. Kako bi se sa tom praksom prestalo, odlučili smo da uradimo ono što je u našoj moći. Deca su srećna, vidi se po njima da im sva ova oprema znači- priča Tasković.

Kroz novi prozor, pogled je lep!

I tu neće stati. Plan im je da se sada posvete nekom većem projektu i obezbede puno toga.

Ova škola pripada prokupačkoj Osnovnoj školi „9.oktobar“ . U njoj su đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i predškolska grupa. Pre par godina uz pomoć Narodne biblioteke „Rade Drainac“ obnovljena je, odnosno posle mnogo godina ponovo otvorena biblioteka.

Jeste da još puno toga treba da se uradi, ali ovi entuzijasti ne čekaju ni na koga, već su sami rešili da se aktivno uključe i svojoj seoskoj školi daju nov sjaj!