Marjana Simović čuva recept svoje svekrve

3 min čitanja
Marjana Simović čuva recept svoje svekrve
Ponosno predstavlja ceo prokupački kraj, foto:ProkupljePress.com

Marjana Simović (32) iz sela Resinac kod Prokuplja jedini je učesnik niške „Salčićijade“ koja se danas održava na niškoj Tvrđavi. Ona je dostojno rpedstavila sve domaćice iz Prokuplja i okoline, a njen štand sa salčićima, tradicionalnim srpskim kolačem, izazvao je veliku pažnju. Doživljaj je upotpunila njena ćerka Anastasija, koja je u narodnoj nošnji ponosno pomagala mami.

-Salčiće pravim od svoje sedamnaeste godina, kada sam se udala za Aleksandra. Moja svekrva Zlata je majstor u tome i od nje sam naučila tajnu ovog tradicionalne poslastice- priča nam Marjana.

Dodaje da je čitavoj porodici to omiljen kolač i da ga gotovo svakog vikenda sprema.

Miris detinjstva.

-Mnogi misle da je to dug proces, ali jedino dugo traje premesivanje na svakih petnaest minuta. Ostalo je zaista lako. Postoje mnogi recepti, ali moja svekrva je salčiće spremala sa belim vinom, ja sam nastavila. To je proveren recept i nema greške- odaje nam deo tajne Marjana.

Kaže da će naravno svoju Anastasiju uvesti u tajne recepta, te će tradicija nastaviti da traje.

Anastasija je naslednica.

-To je lepo, nekako nas eto salčići vezuju za korene, porodicu i neću dozvoliti da se ta veza prekine. Imam Anastasiju da je nastavi, a onda i prenese svojoj ćerci- jasna je naša sagovornica.

I da je zaista ovo porodično blago u kojem svi učestvuju potvršuje i to da je Marjanin suprug Aleksandar imao svoja zaduženja. Njegovo je da muti salo i sastojke i naravno degustira kada su salčići gotovi. I njihovi sinovi Petar i Đorđe su podrška, doduše, kao tata, najviše u degustaciji!

Da učestvuje na „Salčićijadi“ koju u Nišu organizuju Udruženje  „Višnja“ iz Niša i Gradska opština Crveni krst Niš, odlučila se na nagovor svoje šefice iz „Leonija“ .

-Uvek kada spremam salčiće donesem na posao i na pauzi ih jedemo. Tako mi je na Fejsbuku izašla najava o manifestaciji i moja šefica je bila baš uporna da se prijavim. Nisma se pokajala, događaj je odlično osmišljen i zaista posećen- potvrdila nam je Marjana.

Do kraja dana će se, s obzirom da je manifestacija takmičarska objaviti pobednici, ali Marjana kaže da to i nije važno. Lepo je što se eto organizovala ovakva manifestacija koja afirmiše tradiciju i naše vrhunske poslastice.