KAMENOREZAC KOJI JE UMETNIK

2 min čitanja

Iako je to zaista nepopularan poziv, neko mora da ga obavlja. Zato Vam predstavljamo Aleksandra Jovanovića (76) iz Prokuplja, najstarijeg kamenoresca u gradu. Ovaj čovek čitav život je posvetio poslu koji je obavijen nestajanjem, tugom i pretvorio je prolaznost u večnost. U svojim mislima čuva sve one koji su nas zauvek napustili, proživeo je milion sudbina i suočio se sa neminovnom smrću kroz spomenike koje je napravio za sve nama drage ljude koji su nas napustili…..

-To je životna priča koja se namesti i ide. Trudim se da prolaznost postane večnost i da trag zauvek ostane večnost u nekom kamenu koji postaje obeležje onoga koji je imao svoje mesto i svrhu na ovom svetu- priča nam Aca kamenorezac o svom zanimanju i doživljaju onoga što radi.

Kaže da je oduvek želeo da bude umetnik, ali da nije naišao na podršku roditelja i zato svakoj duši koja je otišla prilazi sa poštovanjem i želi da abrem u mermeru ostane sačuvan zauvek.

-Na svoju ruku sam pobegao kod kamenoresca Vuksana da učim zanat, kada sam imao 21 godinu. Nisam imao para, spavao sma sa dedom u garaži na betonu i učio zanat. Ono što je radnicima ostajalo kad jedu sam ja uzimao. Bila su to teška vremena, ali kada si rešen da uspeš u životu i imaš svoj cilj, ništa nije teško- priča nam Aca kamenorezac kako je postao ono što jeste.

Priseća se da je njegovo odricanje imalo rezultat, sa pola godine od početka učenja zanata, krenuo je da piše slova, jer niko drugi nije znao da to čini tako lepo kao on.

-Tada sam samo ja pisao slova, mnogi su me tražili, čak i u inostranstvu, ali sam se na kraju uvek vraćao u Prokuplje i ostajao tu- priseća se svojih početaka naš sagovornik.

Za njega je izrada spomenika svečani čin u kojem se ispoljava kako umetnik.

-Ljudi kada dođu traže svašta, a ja ne radim ono što je kič. Moj je svaki spomenik drugačiji. Kao i ljjudi. Svi su različiti i treba to poštovati- objašnjava Aca kamenorezac.

Dodaje da je uvek gledao da grobno mesto bude u skladu sa prostorom, odaje karakter osobe koja je zauvek otišla i priča svoju rpiču.

-Ni jedan čovek ne liči na drugog i treba to poštovati. Lako je štancivati iste spomenike, ali treba u onom svetu koji je zauvek predstaviti čoveka kakav je bio, ispričati njegovu priču. I za sebe imam ideju, ali ne stižem da uradim taj spomenik- priznaje naš sagovornik.

Teško je obavljati taj posao, u vazduhu je uvek tuga, ali ovaj čovek je rešio da kroz spomenike koje on napravi za one nama drage ljude koji su zauvek otišli, ostanu večna uspomena na njih. I nije lako biti on, ali neko mora i da misli o onima kojih nema, zar ne?

HUMANOST

Neretko Aleksandar Jovanović, Aca kamenotezac pomaže kad je potrebno. Tako je obnovio amforu za spomenik dr Aleksi Saviću koji je na Hisaru. U taj posao, ne računajući restaz+uraciju amfore utrošio je dva dana. Tekst o tome možete pročitati ovde: https://prokupljepress.rs/2023/08/14/spomenik-dr-aleksi-savicu-vise-nije-zapusten/


1


0

The post KAMENOREZAC KOJI JE UMETNIK appeared first on Prokuplje press.