Kako se Prokuplje pobunilo 27.marta 1941.godine

1 min čitanja
Kako se Prokuplje pobunilo 27.marta 1941.godine
U Prokuplju, 27. marta 1941. godine, foto:Fejsbuk Darko Žarić

,, Izgleda, da samo on (novinar Volter Lipman) razume kako je lako preporučivati heroizam maloj bespomoćnoj zemlji čiji je sused veliki i jaki siledžija , i koliko se na kraju time malo dobija " - knez Pavle.

Na vest o potpisivanju pakta 25.marta 1941.godine preživeli ratnici Gvozdenog puka i potomci ratnika u Prokuplju protestovali su protiv tadašnje Vlade. Gimnazijalci napustili su časove i ispisivali su parole po gradu protiv pakta. U crkvenom parku došlo je do tuče mladih ljotićevaca i komunista. Ljotićevci su morali da beže pred komunistima kojima su se priključili i drugi prokupčani. Posle dva dana 27.3.1941. godine izbile su masovne demonstracije protiv Vlade. Tog jutra, izvršen je puč a na vlast doveden je Petar II Karađorđević. Hitler je tog dana u 13 sati na sastanku doneo odluku da osvoji Jugoslaviju. Okupljanja protestanata u Prokuplju nastavile su se od 19 sati do ponoći. Knez Pavle sa Vladom Jugoslavije tzv. Cvetković- Maček bili su mišljenja da smo mogli kao narod da budemo na strani Trećeg rajha i Hitlera ali pogrešio je Srbi to nisu mogli. Iako je pakt bio više nego povoljan za Jugoslaviju jer Nemačka ništa nije tražila čak ni transport trupa u učešće u dalja ratna dejstva ( novinska laž). Moje je mišljenje da nismo mogli niti jedan dan biti sa Rajhom u savezu jer nikada kroz istoriju ( 1389, 1914) nismo manje voleli slobodu od ropstva a i nećemo a to smo pokazali i 1999.godine.

Delimična mobilizacija je izvršena 3.4. a opšta 7.4. Topličani su bili mobilisani u Topličku diviziju samostalne 5.armije.

Na žalost i bruku, ta srpska zabluda Kraljevina Jugoslavija je kapitulirala za 12 dana a u Prokuplju, puk 11.nemačke oklopne divizije ušao je već 10.4.1941. godine.

Izvor: Istorijski podsetnik br 45

Preneo Darko Žarić