Idemo da se poklonimo senima srpskih ratnika

3 min čitanja
Idemo da se poklonimo senima srpskih ratnika
Hodočasnici obišli i Spomen park, foto:ProkupljePress.com

Igor Vukašinović (55), Novica Pejić (65) i Ostoja Medić (68) iz Srpskog Sarajeva, uz logističku podršku Petra Dragaša krenuli su ka Krfu, kako bi se poklonili senima stradalih srpskih ratnika. Ukupno će preći 1.150 kilometara i plan je da na Krfu budu za tridesetak dana, a trenutno su u Prokuplju, gde su prenoćili. Kkao kažu, dnevno prelaze između 50.000 i 60.000 koraka, a početna tačka bila im je crkva „Svetog Đorđa“ na Romaniji.

-Odatle uvek kreću hodočašća. Mi smo već četranest dana na putu i za sada nam dobro ide. Volimo da obilazimo Srbiju, u njoj su ljudi uvek gostoljubivi, izlaze nam u susret. Evo, u Prokuplju nas je ugostio Laci, kao da smo mu najbliži rod- kaže Ostoja Medić i dodaje da njih trojica ukupno imaju dve stotine godina, ali da ne odustaju od ovih putovanja.
Hodočasnici kod Lacija.

Za njih su ovo i ostala putovanja na kojima su bili suština života.

-Sve je počelo 2007. godine kada smo prvi put krenuli pešice na Ostrog. Na ideju smo došli Igor i ja, a vremenom su nam se pridružili i drugi. Tako smo do sada 15 puta pešačili do Ostroga. Plan za ovu godinu je bio da idemo do Jerusalima, ali su nas ovi ratovi sprečili, zato smo se odlučili za Krf- objašnjava Ostoja kako su krenuli na putovanje.

Igor je potpuno slep, jer je izgubio vid u poslednjem ratu devedesetih godina, ali je i dalje na svakom hodočašću.

Petae Dragaš koji ih prati kombijem i logistička je podrška ovim ljudima objašnjava da je hodočašće do Krfa deo projekta „Tvrđava znanja“ koji organizuje sportsko- pravoslavna organizacija Sveta Srbija u čast Srpske vojske i njenih pobeda. Iza ovog udruženja stoje Vlada Republike Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

-Znate, nije lako, budu tu teški momenti, iscrpljenost, umor, ali se prebrode. Ovakva putovanja jačaju ljude, šire vidike i prijateljstva. Zaista iz ranijih iskustava, mogu reći da smo uvek dobro primljeni, dočekani i da nikada nismo imali problem ni u jednoj sredini kroz koju smo prošli- prenosi nam svoje utiske Ostoja.

Oni usput beleže priče o ljudima, krajevima, posećuju znamenitosti i tako bogate znanja o istoriji Srba.

-Srbiju čine ljudi, oni su duša i suština i lepo je sresti ih i podeliti koji trenutak sa njima- zaključuje naš sagovornik.

Kaže da se svako hodočašće priprema dugo, i da su na putu zahvaljujući prijateljima koji im pomažu.

Na Krfu će biti nekoliko dana, a zatim će se preko Albanije vratiti u Srpsko Sarajevo sa svim utiscima i pričama koje će dalje prenositi o Srbiji i krajevima koje su upoznali.