I U PROKUPLJU SE MOŽE BITI BALERINA

2 min čitanja

Sve smo maštale o baletu kao male. Nema devočice koja nije poželela da obuje bele baletanke i baletsku haljinu pa da kao u labudovom jezeru zaigra sceni Boljšoj baleta. Nekada su deca van Beograda mogla samo da sanjaju o tome da se oprobaju u baletu.

Za oko trideset devojčica iz Prokuplja balet je postao stvarnost. Prostor za ovu aktivnost ustupa im Radnički univerzitet. U improvizovanoj sali, sa ogledalima, devojčice ostvaruju svoj san – da kao velike balerine plešu na sceni, izvodeći piruete i zvezde.

Devojčice Prokuplja imale su sreće pa je u Prokuplje došla ruska balerina da ih podučava baletu. Njeno ime je Irina Jurevna Bakoč i vlasnica je škole “Pirueta” iz Beograda ali dolazi u Prokuplje i Aleksinac dva puta nedljno.

Ne samo da prokupačke devojčice igraju balet one već i osvajaju prve nagrade. Tako su na takmičenju ” Dance fest” u Aleksincu osvojile prvo mesto. Jako su ponosne na to svoje postignuće i one i učiteljica baleta Irina ali i roditelji su puni samo reči hvale.

” Moja ćerka je od septembra u ovoj školi i jako puno je naučila. To je jako kratko vreme a mi smo prezadovljni onim što ona sada može da odigra kao balerina”- rekla nam je jedna majka koja je došla po svoju malu balerinu.

” Zadovoljni smo što naša deca mogu da se kreativno razvijaju uz pomoć baleta, da se osećaju dobro i da vežbaju balet i samopuzdanje od malih nogu. Niko od nas ne očekuje da će naše devojčice imati karijere balerina ali sam trening je nešto zbog čega možemo da budemo ponosni kao roditelji. Ono što one ovde vežbaju odavno ne neguje naš obrazovni sistem – slobodu da skakuću, prepuštaju se pokretu, vrte se u krug, rade zvezdu usput se gledajući u ogledalo, vežbajući posturu tela. Presrećni smo što možemo u Prokuplju da im priuštimo časove baleta.”- kazao nam je jedan otac.

Irina je posvećena, pozitivna, deca je , vidi se, jako vole i na svaku njenu komandu male devojčice kao beli leptirići poslušno urade ono što se od njih traži.

Upis u školu baleta je septembra ali je moguće upisati decu tokom cele godine.

U moru svakojakih vesti, ovo je jedna od najlepših – Prokuplje ima školi baleta!


16


0

The post I U PROKUPLJU SE MOŽE BITI BALERINA appeared first on Prokuplje press.