I Prokupčanin u grupi uhapšenih za utaju poreza

2 min čitanja
I Prokupčanin u grupi uhapšenih za utaju poreza
Policijsko vozilo, foto:ProkupljePress.com

Kako je objavio MUP Srbije, zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost policija je uhapsila šest osoba, među kojima su trojica Nišlija, jedna Nišlijka i jedan muškarac iz okoline Prokuplja. Uhapšena osoba  iz okoline Prokuplja je 67-godišnji Ž. S.

Sumnja se da su oni oštetili budžet Republike Srbije za 26.971.367 dinara.

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva Katrin kompani doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78.183.000 dinara, na račune tri privredna društava čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N., D. M. i A. F., sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od ovih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu - navode iz policije.

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalje preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S, na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž. S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih V. D., M. C., D. M., M. N. i 62-godišnjakinje, na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9.096.500 dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69.086.200 dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava Katrin kompani doo i KG - Katrin grupacija doo, na ime pozajmice osnivača za likvidnost - kažu iz policije.

Kako navode, V. D. i M. C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu Katrin Kompani doo i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.971.367 dinara.

Izvor:MUP Srbije