GRAD PROKUPLJE ĆUTI NA PITANJA O KAMENOLOMU

2 min čitanja

Iako smo početkom juna ove godine, nakon što su se čule glasne eksplozije u kamenolomu iznad Grčkog mlina i naselja Garić, postavili lokalnoj samoupravi Grada Prokuplja  niz pitanja koja bi trebalo da interesuju sve građane Prokuplja, odgovor još nismo dobili.

Mi smo pitali lokalnu samoupravu:

1. Da li kamenolom „Vodice“ ima važeću dozvolu za eksploataciju? Dostaviti kopiju iste.

2. Da li kamenolom „Grebak“ ima važeću dozvolu za eksploataciju? Dostaviti kopiju iste.

3. Da li je za ova dva kamenoloma rađena strateška studija procene uticaja na životnu sredinu? Dostaviti kopije istih i validna rešenja o saglasnosti nadležnog  Ministarstva zaštite životne sredine.

4. S obzirom na to da je poslednji PPO Prokuplјe na sajtu grada iz 2010, potrebno je dostaviti kopiju novog  SPU PPO za Prokuplјe

5. Da li je rađeno hidrogeološko ispitivanje prostora gde je kamenolom? Dostavito dokaze o tome.

6. Da li postoje planovi za saniranje i rekultivaciju terena kad se završi eksploatacija? Dostaviti kopije istih.

7. Kakve su mere preduzete za zaštitu od buke i prašine? Dostaviti dokaze.

8. S obzirom na to da su se juče, 8.6. 2023. godine čule jake detonacije, potrebne su nam informacije o tome ko je vršio miniranje, zbog čega i zašto nije upozorena javnost.

Odgovora još uvek nema, iako su u obavezi da nam dostave odgovor u roku od 15 dana, čak i u roku od 48 sati, jer je ovde reč o ekologiji, koja je prioritet i ide po ubrzanoj proceduri.

Kamenolom naravno radi, doduše, primetno je da je noću rad aktivniji, nego danju, a mi još uvek nemamo nikakvih informacija o tome koliko nas sve to i da li nas uopšte ugrožava. Može biti da smo u zabludi, ali to ne znamo, jer nema odgovora.

Oni ćute, mi čekamo na ove odgovore, ali ne samo na njih.

Primera radi, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, kojeg plaćamo da nam pomogne da se u ovoj sredini unapredi život, ne znamo kada je odgovorio na naša pitanja. Tako na primer, tokom poslednje poplave smog a zvali pet puta, zbog zaista hitnosti i on s enaravno nije javljao. Slučaj je hteo da ga sretnemo na Gradskom groblju, dok smo kao i on obilazili taj prostor zbog opasnosti od plavljenja. Tada name je rekao da mu se obratimo mejlom (!?) , ali kao što vidite čak i kada to učinimo, ne dobijemo odgovor. U stvari, oni odgovaraju smao onima kojima žele, zaboravljajući da su dužni da na pitanja koja su od Javnog značaja, kao funkcioneri odgovore.

Ne nadamo se da će se u budućnosti nešto promeniti, ali podsećamo nadležne da je njihova zakonska obaveza da odgovore na sva pitanja svih građana Prokuplja, jer smo zapravo mi njihovi poslodavci.

OD POLICIJE ŠTURI ODGOVORI

O kamenolomu i detonacijima poslali smo pitanja i Policijskoj upravi u Prokuplju. Njihov odgovor je bio štur, nekonkretan, jer smo tražili da nam dostave popis eksplozivnih naprava koje su oduzete i tada uništene,a dobili potvrdu da je obavljeno uništavanje, bez dakle konkretnog odgovora na naše konkretno pitanje.


0


0

The post GRAD PROKUPLJE ĆUTI NA PITANJA O KAMENOLOMU appeared first on Prokuplje press.