Gde su na tribini oni koji su tada branili grad?

2 min čitanja
Gde su na tribini oni koji su tada branili grad?
Najava tribine, foto:sajt Toplički upravni okrug, a na njoj nema stvarnog svedoka: generala- pukovnika Lazarevića

Lepo je što je Toplički okrug organizovao tribinu povodom NATO agresije sinoć u Domu kulture, pa su na njoj govorili, sada već stalni gost (zato što je blizu u Nišu) izvesni prof. Dejan Antić i načelnik Okruga Zlatan Miljković, kao i penzionisani general- pukovnik Vladimir Lazarević.

Svaka čast Lazareviću, o njemu ne možemo ništa da kažemo. Svedok strašnog vremena, veliki heroj, borac za slobodu i zaista mi je zadovoljstvo što sam ga par puta kasnije u godinama koje su došle nakon bombardovanja 1999. godine srela, kao novinar. (Moram da primetim da na fotografiji objavljenoj na sajtu Topličkog upravnog okruga uopšte nema pomena o Lazareviću kao govorniku. On je jedini i bio kompetentan da o tome priča)

Nego ova dva druga govorniku nisu baš reprezenti onoga što se dešavalo.

Za profesora Antića smo čuli, kada je vatreno demantovao napisanu istinu u jednom našem ranijem tekstu, na Instagramu i lepo nas označio. Hvala mu na besplatnoj reklami! Ajde i on, mlad čovek, ali istoričar, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, blizu je, pa može da se prošeta, a i istorija je njegov domen. Jeste da se bavio drugim periodima, ali naravno da mnogo više zna od prosečnog čoveka. Onda je tu njegovu objavu preneo jedan, lokalni portal koji čas radi- čas ne radi, po potrebi, zaboravljajući da novinarski kodeks ne dozvoljava da se demantuje nešto što se ne piše, ali ajde, to je bio partijski zadatak. I njima hvala na reklami.

I dođosmo do trećeg govornika, kojem je najviše pažnje posvećeno na sajtu Grada Prokuplja u vesti o ovoj tribini, a to je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, inače predsednik Sprko-američkog društva prijateljstva u Toplici. E njega poznajemo. Znamo, ajde da kažem da je tada bio "mlad", tek ga je Ratko Zečević uzeo pod zaštitu i dao mu temelj da kasnije napreduje i zaboravi na njega. I dok su Zečevićeva deca bila na ratištu, Miljković je bio u pozadini.

Na žalost, Zečević, koji je tada bio načelnik okruga, više nije sa nama da svedoči o vremenu koje je najcrnje u novijoj istoriji Prokuplja. Ali je tu tadašnji ratni načelnik Ljubiša Đurković, kojeg smo pozvali za komentar, pitajući se zašto on, kao živi svedok nije rekao neku reč o Prokuplju tih dana.

-Mene nisu ni pozvali na tu akademiju, tribinu, šta li. Sam sam otišao. Još je onih koji su, pored mene živi i mogu o svemu da svedoče, ali ih niko nije zvao- kazao je za ProkupljePress.com Đurković.

On dodaje da je povređen time što ga nisu pozvali da prisustvuje, ali da je samoinicijativno bio.

I tako, dok svedoci vremena i ljudi koji su direktno branili Prokuplje a još uvek su sa nama, tih dana, meseci, nisu imali priliku da svedoče, frazama i opštim rečenicama obeležena je ova tribina, ili što Đurković reče akademija, šta li.

Lep je pokušaj, ali bre čista SNS propaganda.