hor

DRUGARICE IZ SREDNJE ŠKOLE PONOVO SPOJILA PESMA

2 min čitanja
DRUGARICE IZ SREDNJE ŠKOLE PONOVO SPOJILA PESMA
Pevačka grupa, foto:privatna arhiva

Snežana i drugarice je naziv pevačke grupe sa juga Srbije, koja je privukla pažnju javnosti. One su se okupile na poziv svoje drugarive Snežane Teodoropulus kako bi učestvovale na promociji njene zbirke pesama „Oslušni vetar“ i nastavile da traju. Za sada, nakon te promocije, 17. avgusta prošle godine u Kuršumliji, imale su još osam nastupa.

-Sve je krenulo slučajno, želela sam da promociju učinim drugačijom, pa sam pozvala svoje prijateljice iz mladosti da mi pomognu u nameri. Okupilo se nas sedam i uvežbale smo dve grčke pesme „Ne plačite oči moje“ i „Tango anđela“ i otpevale ih na promociji. To je izazvalo odlične reakcije i nastavile smo da pevamo- priča nam pesnikinja, Snežana Teodoropulos.

Ona dodaje da je sve krenulo od profesora muzike Ivke Milutinović kod koje su bile kao srednjoškolke.

Tako su se dame ponovo okupile i obnovile svoju strast i ljubav prema muzici. To su dve Snežane, Sanja, Ljiljana, Gorica, Slađana i Zorica. Gorica živi u Kopenhagenu, Ljiljana i Sanja u Prokuplju, ostale u Kuršumliji, sem inicijatora Snežane Teodoropulos koja kako kaže živi u tri države i četiri grada.

-Nakon tog prvog nastupa, reakcije su zaista bile neverovatne. Kada me pozovu na neko gostovanje, svi traže i hor. Ja im kažem da to nije hor, već su to dame koje vole svoju sredinu, ljude i muziku. Do sada samo osam puta nastupale, a u planu su i nove pesme- objašnjava Snežana kako je sve krenulo i preraslo u ozbiljnu pevačku grupu.

https://www.facebook.com/reel/886239286003944

Ona je i autor i kompozitor pesme „Pali anđeli“ koju će takođe izvoditi i sa kojom počinje svoje promocije. Pesma je posvećena Ljiljani Žikić Karađorđević.

-Najdraže u svemu je to što se od škole nismo viđale i što nas je evo muzika opet posle toliko godina spojila. Drago mi je što sam inicijator svega toga- dodaje naša sagovornica, koja kaže da su njihove probe jedno lepo druženje, osvežavanje uspomena i uživanje u muzici i umetnosti.

Na nastupu u Kuršumliji uz njihovu pesmu nastupala je i dečija plesna grupa iz Kuršumlije „Ragnarok“  i ona ih je pratila i u još dva nastupa u okruženju. Snežanine stihove obično govori Maja Savić, novinarka i urednika RTV Kuršumlije te iako nije u pevačkoj grupi i ova dama je deo družine. Petra Spasojevic , slepa pijanistkinja iz Kuršumlije je još jedna dama koja uveliča poetske večeri Snežane Teodoropulus jer na klaviru prati njene stihove.

NAGRAĐENA ZA DOPRINOS U KULTURI

Snežana Teodoropulus je dama koja je posvećena umetnosti, pisanju, pevanju. Kako kaže „pustila je sebe da teče“ i uživa u tome što radi. Prošle godine, .decembra dobila je Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Republike Srbije za trajan doprinis u kulturi i priznanje Udruženja Topličana za doprinos u kuturi i očuvanju istorije Toplice.