DECA MASOVNO KUPUJU VEJP, SNUS, A NIKO NE REAGUJE

2 min čitanja

Iako na svakoj trafici jasno stoji da su alkohol i nikotinski proizvodi zabranjeni deci do 18 godina, svakodnevno smo svedoci da ih i desetogodišnjaci kupuju i to na svim trafikama i prodavnicama u gradu.

Na žalost, kontrole nema, ili je gotovo sasvim malo ima, a kazna za takvu prodaju je 50.000 dinara. Što je najgore, na svim trafikama i u gotovo svim prodavniciama u Prokuplju on je na najvidnijem mestu, u samom čelu.

Zakonom o zaštiti potrošača propisana je zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanja alkoholnih pića, uklјučujući pivo, duvanske proizvode ili pirotehnička sredstva, mlađim od 18 godina, kao i da u slučaju sumnje da potrošač ima manje od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkohol, duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Ipak, u praksi je drugačije, niko nikog ne pita koliko ima godina, čak i kada je evidentno da nema dovolјno godina.

U Prokuplјu je sve više dece koju možete videti kako u prodavnici ili na trafici kupuje vejp. To je elektronska cigareta sa ili bez nikotina, a studije su pokazale da u sebi imaju kancerogenih elemenata. Ne na trafici, ali preko interneta, najčešće Instagrama deca kupuju i snus, male okrugle nikotinske vrećice u kojima je vlažni i mleveni duvan koje se stavlјaju između usne i desni gde plјuvačka rastapa sadržaj kesice.

-Kupio sam za druga preko Instagrama, jer bi trebalo da mu stigne na kućnu adresu, a ne sme da uzme paketiće zbog roditelјa. On kaže da se sa njim lakše uspava- priča na petnaestogodišnjak iz Prokuplјa.

On dodaje da bukvalno ne poznaje osobu svog uzrasta koja ne koristi vejp, a da je snus sada popularniji.

Oba proizvoda i vejp i snus, su opasna u najmanju ruku kao cigarete, ako ne i više.

Mi smo istraživali i došli do saznanja da snus još uvek nije registrovan u Srbiji, ali da ga je vrlo lako nabaviti. Dovolјno je da ukucate „snus prodaja“ i izlazi vam desetak naloga. E sad, šta u stvari prodaju ti nalozi, ne znamo, pošto ne postoji kontrola nad njima.

O ovome niko ne govori i retko ko se bavi, a deci je lako dostupno. Ako znamo da se uvek tako ulazi u one svetove iz kojih nema ili gotovo nema povratka, zaista bi trebalo malo da se potrudimo, pre svega nadležna tržišna i još ne znam ni ja koja inspekcija, pa da se umesto što zatvaraju lokale zbog neizdavanja fiskalnih računa, bace na one koji deci prodaju ono što nije dozvoljeno i pritom im i ne izdaju račune za kupljeni vejp!

TRGOVCE NIJE BRIGA, VAŽNO DA PRODAJU!

Lično sam se našla kraj trafike kada je dete, ne više od deset godina kupovalo čak tri pakovanja vejpa. Pitala sam šta će mu to, bila sam prilično drska, ali radnica u trafici nije reagovala. Kada je dete otišlo malo dalje, i sa još dvojicom drugova podelilo ono što je kupilo, radnica na trafici je prokomentarisala :”Nije odavde!” Gledala sam je u čudu.


0


0

The post DECA MASOVNO KUPUJU VEJP, SNUS, A NIKO NE REAGUJE appeared first on Prokuplje press.