DANAS JE SVETI TRIFUN

1 min čitanja
DANAS JE SVETI TRIFUN
Naš hram, foto:ProkupljePress.com

Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Trifuna, jednog od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru. Ovaj dan se takođe proslavlјa i kao Dan lјubavi i vina.

Ovaj svetitelј je rođen kao siromah u selu Kampsadi u Frigiji i u detinjstvu je čuvao guske. Još kao dečak bio je jako pobožan i mogao je da iscelјuje bolesti na lјudima i stoci i izgoni zle duhove.

Ne zna se kada, ali mošti Svetog Trifuna su iz Kampsade prenete u Carigrad, a odatle je glava Svetog Trifuna odneta u Kotor u Crkvu Svetog Trifuna. Sveti Trifun se veoma poštuje u Boki Kotorskoj, Dubrovniku, Šumadiji, Popovom polјu, Bariju i u gradovima juga Italije.

Petar Prvi Petrović Nјegoš dobio je česticu moštiju svetog Trifuna od svog prijatelјa kotorskog biskupa koji je bio rodom iz Kotora. Godine 1803. poklonio ju je jednoj crkvi u Moskvi, koja je posvećena ovom svecu.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandžije. Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, jer se veruje da će grožđe tako dobro roditi. Takođe, veruje se da ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šlјiva i biće rodna godina. Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna. Jedno od verovanja u narodu je, da sa Svetim Trifunom stiže proleće, priroda se budi, kao i najuzvišenije osećanje ‒ lјubav. Prema drugom verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilјa i štiti ga raznih štetočina, pa mu se lјudi obično mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata