Dajte radnike, pa ćete posle 4 meseca dobiti 7.500 dinara!

3 min čitanja
Dajte radnike, pa ćete posle 4 meseca dobiti 7.500 dinara!
Leoni u Porkuplju, foto:ProkupljePress.com

Prokupačka fabrika Kompanije “Leoni” opet mami svoje radnike da nabave novu radnu snagu. Ukoliko predlože nekog i taj neko ostane na poslu četiri meseca, predlagač dobija bonus od 7.500 dinara. Tako je još jendom rukovodstvo “Leonija” pokrenulo kampanju vrbovanja novih radnika.

Opet bonus!
-Preporuči prijatelјa ili prodaj ga u belo roblјe koje se danas zove lјudski resurs za sedam i po hilјada dinara radnom logoru koji misli na svoje robove. Obezbeđeno je snabdevanje preko administrativne zabrane jer od plate kad platiš obaveze ništa ne pretekne za život, menadžment je brižan da kad šef linije priđe robu koga danas moderno nazivaju operater u 21 sat i kaže mu ostaješ prekovremeno do ponoći i nema šta da se sekira, neće skoro kući- komentariše jedan zaposleni u fabrici.

Drugi dodaje da je ova akcija “Preporuči prijatelja” očajan potez, koji se već drugi put ponavlja, ali enma nekog efekta.

- Leoni vapi za radnicima, primaju sve. Nekad oni što nisu mogli da prođu testiranje sad su dobrodošli. Ja sam odbio da radim preko 8 sati jer fizički ne mogu da izdržim i dobio pretnju da će mi zakazati sastanak sa pravnikom, posle zadnje plate kad sam video kolika je odmah sam otišao na bolovanje. Počeo sam da radim i izjavio da više i subotom neću da radim- priča nam jedan od zaposlenih u fabrici u Prokuplju.

Dodaje da je došla radna subota, on nije otišao na posao, niti se javljao kada su ga zvali iz fabrike.

-U ponedelјak me sačeka i pita što nisam bio u subotu? Kažem da mi nije bilo dobro. Pita što se nisi javio, a ja sam odgovario da mi toliko nije bilo dobro da nisam mogao. Nastavila je da mi preti, a ja sam joj odgovorio da to može da se shvati kao pretnja i mobing. Okrenula se i otišla- prepričava nam sagovornik.

Radnici “Leonija” u Prokuplju se posebno “raduju” što im je menadžment u saradnji sa Poštom obezebedio paketomat na ulazu u fabriku.

Baš su srećni! Ovo je velika olakšica!
-Toliko brinu o nama, da stvarno ovu fabriku doživljavamo kao kuću, jer eto iz nje ne moramo ni da izlazimo, sve sun am preneli ovde- ironična je radnica ove fabrike.

Podseća da je stalni gost i Hitna pomoć i da će biti još češće kada počnu topli dani….

O uslovima radnika u “Leoniju” smo mnogo puta do sada pisali. I o dva reprezentativna sindikata, koji čini se, više brine o ugledu Kompanije, nego o svojim članovima. Uporno, za svako nereagovanje oni krive zakone i kolektivne ugovore. U stvaranju ovih drugih su i oni učestvovali.

A radnici pod kreditima, administrativnim zabranama, u zemlji u kojoj je godinama potrošačka korpa veća od primanja, o čemu smo pre par dana pisali.

U 2023. godini smo imali više troškove za ličnu potrošnju nego što smo zaradili
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2023. godini, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu (sva domaćinstva) iznosili su 87.973 dinara, a izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava (sva domaćinstva) iznosili su 88.244 dinara. U odnosu na 2022. godinu, prosečni mesečni prihodi u novcu i