DA NIŠVILA NEMA TREBALO BI GA IZMISLITI

2 min čitanja

Svako ko je bar jednom bio na Nišvillu zna da ovom festivalu ne treba nikakva reklama jer je on odavno institucija. Niš je u ove festivalske dane veseli grad pun ljudi iz celog sveta sa puno sadržaja a ne samo koncerata i muzike.

„Internacionalni Nišville Jazz Festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje prefinjen muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je, između ostalog i tekst o festivalu “Nišville – evropsko lice Srbije” (“Nišville – European Face Of Serbia”) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu, kao i tekst u prestižnom britanskom Gardijanu iz 2016, gde je Nišville uvršten u 10 najboljih jazz festivala u Evropi!“

https://www.theguardian.com/travel/2016/apr/20/top-10-jazz-festivals-europe-montreux-umbria-cork

U istorijatu internacionalnog Nišville Jazz festivala takođe možete pročitati  i sledeću informaciju:

Svake godine Nišville organizuje i besplatne koncerte učesnika festivala u različitim gradovima Srbije i regiona, uključujući Dimitrovgrad, Paraćin, Beograd, Novi Sad, Suboticu, Aleksinac, Prokuplje, Vranje, Pirot, Leskovac, Zaječar, Aranđelovac, itd). Festival je celovečernjim programima gostovao i u glavnim gradovima susednih država ( „Nišville u Sofiji“ u Nacionalnom dvorcu kulture i „Nišville u Skoplju“ u Univerzalnoj sali), itd.

Ima Prokupčana koji se jako dobro sećaju da su mnogi učesnici Festivala gostovali u Prokuplju i da su to bile večeri i koncerti za pamćenje. Ima tome jako dugo da nas i Nišville zaobilazi iako je driretkor Festivala Ivan Blagojević poreklom iz naših krajeva. Ništa to ne znači jer grad Prokuplje više nema sluha za ovakve značajne događaje kao što je Nišville.

Noćas je na glavnoj sceni između ostalog nastupao bend Dubioza kolektiv iz Bosne i Hercegovine, sastavljen od predstavnika ex YU.  Publika  je prisustvovala  spektaklu od 2 sata koji je svojstven Dubiozi. Nakon koncerta otišli smo u back stage da pozdravimo ovaj sjajni bend i oni su kako su nam rekli,prezadovoljni niškom publikom. Dopada  im se naša južnjačka energija .

Nakon Dubioze nastupio je, za mnoge od posetioca, prvo prijatno iznenađenje,izraelski bend Pulkes koji je nastavio sa ništa manje dobrom energijom .Publika je prisustvovala predobroj žurci  iako smo mislili da posel Dubioze niko ne može da održi energiju na onom nivou. Greška, nekada za nas anonimni bendovi na Nišvillu oduševe još više od zvučnih imena. I to je jedn aod vrednosti Nišvila, što za sve ove godine, nije bilo promašaja što se učenika tiče, uvek ima za svakog po nešto pa su tako na jednoj pozornici noćas svirali trubači.

Nišville svake godine poseti i do 200.000 posetilaca.

Između ostalih, na Nišvilu su do sada nastupali: Solomon Burke, Tom Harrell, All Di Meola, Monty Alexander, Brian Blade, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John Patitucci, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Sly & Robbie, Mingus Dinasty, The Cookers, Tania Maria, Billy Cobham, Rosenberg Trio, The Original Blues Brothers Band, Ron Carter, Dr Donald Byrd, Ginger Baker, Duško Gojković, Brussels Jazz Orchestra, Incognito, De Phazz, Jazzanova, Joss Stone, Bob Geldof, Maceo Parker, Alpha Blondy, Omar Hakim, Inner Circle, Gipsy Kings, Christian Scott, Chris Potter, Stanley Jordan, Seun Kuti, Lenny White, Bill Evans, Nouvell Vague, September, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus, The Brand New Heavies, Gilles Peterson & Jose James, David Murrey, Al Foster, Sun Ra Arkestra itd.

Nama ostaje nada da će se Nišvill ponovo nekada organizivati i u našem gradu, možda baš na gradskom bazenu. Prokuplje nikako da razume da je 20ak kilometara udaljenosti  od Niša odličan preduslov da i naš grad pofitira od ovog festivala.


0


0

The post DA NIŠVILA NEMA TREBALO BI GA IZMISLITI appeared first on Prokuplje press.