ČLANOVI IZBORNE KOMISIJE PODNELI OSTAVKE

2 min čitanja
ČLANOVI IZBORNE KOMISIJE PODNELI OSTAVKE
Neće da učestvuju u kriminalnim radnjama, foto:Prokupljepress.com

Ukupno šest članova Opštinske izborne komisije u Kuršumliji podnelo je tokom popodneva ostavke na ova mesta, zbog kako kažu, nezakonitog rada OIK Kuršumlija. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

“Mi dole potpisani članovi OIK Kuršumlija podnosimo neopozive ostavke na članstvo u OIK

Kuršumlija iz sledećih razloga:

Za sednice članovi OIK ne dobijaju materijal kako bi se pripremili za sednicu. Materijali se ne dobijaju ni na samim sednicama OIK i sve se svodi na interpretaciju predsednika i sekretara OIK.

Na sednici se ne vodi zapisnik, niti se sednice audio ili video snimaju uz više puta ponavlјanu zabranu drugima da to ne rade, pa je naknadno nemoguće napraviti zapisnik koji odgovara činjeničnom stanju, odnosno onom izrečenom i odlučenom na sednici. Stoga je nemoguće i imati uvid i utvrditi šta je ko tamo radio, predlagao i kakva pravna tumačenja iznosili predsednik I sekretar OIK a na osnovu kojih su donošene odluke.

Na sednicama se ne usvajaju zapisnici sa predhodnih sednica, niti se nakon 08.12 2023 zapisnici izrađuju uopšte. Zapisnici se ne objavlјuju na sajtu RIK-a u propisanim terminima tj najkasnije 24 časa nakon održane sednice. Iako je objašnjenje predsednika OIK da su dužni da to urade u tom roku i da je to osnov za dalјe pravne radnje. Poslednji objavlјeni zapisnik je sa sednice od 08.12.2023 a objavlјen je 10.12.2023 u 22.56. a održano je nekoliko sednica nakon 08.12.2023. a od tada je održano nekoliko sednica poslednja 14.12.2023 u 22.00.

Ne objavlјivanjem zapisnika i svih odluka donetih na tim sednicama sprečavaju se svi učesnici u izbornom procesu da preduzmu pravne radnje ukoliko nisu zadovolјni odlukama OIK i smatraju da su iste nezakonite što je nedopustivo.

Mi dole potpisani ne želimo da na dalјe učestvujemo i svojim prisustvom dajemo legitimitet ovakvom nakaradnom radu komisije i manipulacijama licima koji nisu pravnici od strane predsednika OIK Kuršumlija Vladana Jovanovića i sekretara Maje Milijanović koji bi trebalo da se staraju o zakonitom radu iste. Pozivamo državne organe da provere naše navode jednostavnim uvidom u objavlјene zapisnike na sajtu RIK-a i preduzmu zakonom predviđene mere.