Cene bašti više nego u ekstra zoni u Beogradu

2 min čitanja
Cene bašti više nego u ekstra zoni u Beogradu
Pešačka zona u Prokuplju više nije puna kao nekada, foto:ProkuplejPress.com,arhiva

Privatnici iz Prokuplja već duže vreme negoduju zbog cene taksi za zakup bašti, te su tokom nedelje imali sastanak i sa predstavnicima Grada Prokuplja. Na kraju ništa se povoljno nije razrešilo u njihovu korist, jer se iz Gradske kuće pravdaju time da je promena cenovnika u novembru prošle godine, prošla sve zakonske korake, čak i Javnu raspravu, na kojoj niko nije bio.

-Niko nije bio, jer niko nije ni znao da je bila. Kažu, objavili su na sajtu grada, ali ko od nas građana uopšte gleda i prati taj sajt- žale se privatnici čije su bašte skuplje nego one u Beogradu.

Tako na primer za ekstra zonu u Beogradu se kvadrat plaća 35 dinara,a  kod nas 42 dinara.

Kada su pitali po kojim kriterijumima su određene visine zakupa, rečeno im je da su geldali Pirot i Bor!

-Ajde što smo skuplji od Beograda, ali da parametri budu gradovi koji zbog svojih stavki imaju trostruko bogatije sredine, od naše, koja je po primanjima daleko iznad republičkog proseka, stvarno je nerealno. Kod nas je Pešačka zona postala penzionersko i mesto pasa lutalica, a ljudi koji sede po kafićima i u baštama sve je manje. Milion je razloga koji ukazuju na to da naši prihodi ne mogu ni da pokriju sve dažbine, a kamo li da pričamo o zaradi. I umesto da nam Grad pomogne, oni nas kategorišu kao esktraprofitere- ljuti su privatnici u Porkuplju koji imaju zakupljene bašte.

Zanimljivo je i to da je iznajmljivanje lokala u pešačkoj zoni jeftinije od zakupa nekoliko kvadrata bašte, kojom se ne dobija gotovo ništa.

Ipak, „propustili su javnu raspravu“ , cene su donete i ne mogu se menjati, za ovu godinu. To što su kriterijumi po kojima su doneti nerealni, što niko nije ni znao da postoji javna rasprava, a i da jeste, teško da bi se uvažili zahtevi, lokalnu samoupravu nije briga. Za nju je parametar da oni dobro zarađuju jer su „kafići prepuni“. Ipak, ne znaju, ili ne žele da znaju da se pije samo duža sa mlekom od 130 dinara, ili cedevita. I to jedno piće traje dva sata....