BOLJE LEKARE NEĆEMO IMATI, ALI BOLJU MINISTARKU DA

1 min čitanja

Naslovi u novinama:”Ministarka Grujičić najavila dramatične promene: Na bolovanje najduže dve nedelje, posle toga na komisiju”

Poređenja radi u Nemačkoj osigurano lice može biti na bolovanju do 6 nedelja i to je plaćeno 100%. Tek posle 6 nedelja smanjuje se novčana nadoknada. A o bolovanju odlučuje isključivo izabrani Lekar!!!

Da li to ispada da su u Srbiji izabrani lekari do te mere ovakvim predlogom zakona okarakterisani kao loši stručnjaci pa im treba nadzor nekakvih komisija? Komisije ne pregledaju ljude, ne rade dijagnostiku, gledaju neke papire i donose odluke. Ali ako nemaju dovoljno validnih informacija, onda će odluke biti pogrešne. Neko recimo ima nespecifične bolove u grudima. Na prvi pogled ništa posebno, možda promaja, premor, reuma… U 2 nedelje teško da može do kardiologa i detaljne dijagnostike ako sve na prvi pogled deluje bezazleno. Papiri koji stižu na komisiju ne pokazuju ništa i taj će morati nazad na posao. A šta ako nije bezazleno, šta ako čovek ima anginu pektoris neotkrivenu, pa ga na poslu strefi infarkt, koga bi izbegao da je izabrani lekar imao vremena da ga proprati i pošalje svuda gde treba.

Pokušavam da nekim prostim primerom skrenem pažnju na veličinu problema.

Ne leče komisije, leče izabrani lekari i onda oni moraju odlučivati šta je najbolje za pacijenta! Potrebno je jačanje institucije izabranog lekara, a ne njeno urušavanje!

Da li su izabrani doktori zaista neetični jer učestvuju u nekakvom, moglo bi se zaključiti na osnovu obrazloženja ministarke, privrednom kriminalu, te da li je to zaista opšta društvena pojava u Srbiji? Svi izabrani doktori loši?

Neće biti da je tako. Bolje lekare u Srbiji nemamo niti ih možemo imati.

Al bolju ministarku svakako da!

specijalista urgentne medicine dr Dragan Dinić


0


0

The post BOLJE LEKARE NEĆEMO IMATI, ALI BOLJU MINISTARKU DA appeared first on Prokuplje press.