ANKICIN PORCELANSKI SVET

3 min čitanja
ANKICIN PORCELANSKI SVET

Ankica Aleksić (53) iz Prokuplja nekoliko godina unazad pravi cveće od hladnog porcelana. Sam postupak u potpunosti sama obavlja, počevši od pravljenja porcelana, do finalnih proizvoda. Njena vredne ruke čine čudo sa porcelanom iz kojeg niču neverovatne ikebane, cvetne dekoracije i oživljava priroda. Kako kaže, sve je krenulo u neku ruku spontano, jer je čitavog života volela umetnost i botaniku.

-Ranije sam radila cvetove za torte, a pre toga sam zaista uvek volela da se umetnički izrazim. Za mene je ovo hobi i ljubav- priča nam Ankica.

Dodaje da se ipak posvetila porcelanu i izradi cveća od njega, jer voli cveće i imala je prilika u Australiji da izuči ovu tehniku. Tamo je često, zbog dece koja su na tom kontunentu.

-U Australiji, gd eje priroda neverovatna, botanika prebogata, sve je puno cveća. Tu sam i pronašla inspiraciju za svoje kreacije. Tamo sam, boraveći godinu dana pohađala i kurs koji me je naučio tehnici pravljenja porcelanskih dekoracija i eto tako je krenulo- objašnjava naša sagovornica koja je malu radionicu smestila u dnevnoj sobi.

Čitav proces je zahtevan jer podrazumeva pripremu kojoj treba vremena. Tako kada napravi porcelan 24 sata mora da odstoji, a onda sa njim čini čuda.

-Ukupno mi je potrebno oko nedelju dana da dobijem finalni proizvod. Završno je lakiranje, koja cvet čini trajnim. Najviše volim orhideje, ali pravim svo cveće. Evo trenutno radim aranžman od ruža, pre nego što opet na neko vreme odem u Australiju- dodaje Ankica.

Njena najveća podrška je porodica, koja je uvek tu da oceni ono što napravi, ali i da pomogne šta treba.

-Najstariji unuk je neko ko uvek prvi vidi. I po izrazu njegovog lica znam jesam li dobro radila. Tu je i suprug Goran, da kažemo menadžer u ljubavi, koji slika, postavlja na stranici i kuva kafu dok ja radim. Nekada znate, toliko se zanesem da zaboravim na vreme i okruženje, pa me on čuva i brine o svemu- priznaje nam sagovornica.

Smatra da na ovaj način ostavlja trag u vremenu koje je prošlo ne samo o sebi već i o svojim najbližima.

A ideja je mnogo. One se rađaju u svakoj situaciji i na svakom mestu. Uz podršku koju ima od najbližih, sve joj je lakše.

Ankica neće na ovome stati. Razmišlja da zajedno sa drugim kreativnim damama iz Prokuplja osnuje udruženje koje će ih sve okupiti i koje će im pomoći da pokažu svoje kreacije.

-Vreme je da Prokuplje vidi koliko žena ume da se izrazi na malo drugačiji način, a to za sada prolazi neprimećeno, jer nemaju gde da se organizuju. Mi ćemo to promeniti- sigurna je Ankica.

I verujemo da hoće, jer je i sada dokazala da može ono što želi.

Njenu umešnost možete pogledati i na Fejsbuk stranici:

https://www.facebook.com/ankicinaradionica

Povezani naslovi