50 GODINA ORTOPEDIJE

3 min čitanja
50 GODINA ORTOPEDIJE
Svečano, foto:Porkupljepress.com

Odeljenje ortopedije Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ slavi važan jubilej, pedeset godina od osnivanja.

Prokupačka ortopedija počinje sa imenom dr Jovana Milića 1973. godine, ali je ortopedija i traumatologija delovala u sastavu Hirurške službe od 1928. do 1974. godine. Kao odsek pri Hirurškoj službi odvojena je 11.2.1974. godine. Tada kreće njen razvoj, zahvaljujući ljubavi i požrtvovanju, koje će ostati obeležje kroz ove godine.

Na ortopediji su radili uvaženi prof. dr Miroslav Jeremić (1973 – 1978), prof. dr Milan Višnjić (1975 – 1980), dr Ljubodrag Ljumović, dr Vladisav Vukotić kao sekundarni lekar na ortopediji 1982. godine kada i dobija specijalizaciju iz iste (1982 – 1986).....

I pored teških uslovi rada, snažan entuzijazam, posvećenost pacijentu i ljubav prema svom kraju davali su snage lekarima i medicinskim tehničarima da savesno i odgovorno obavljaju svoj posao. Istovremeno, opšti hirurzi koji su nesebično pomagali dr Miliću a kasnije i mlađima, činili su jedan uigran sistem nesebične pomoći, koji je trajao kroz godine koje su dolazile. I tada i sada, je isto: pacijent je na prvom mestu i zbog njega se ne spava, odmara kući, već se on leči.

Kako svedoče novije generacije zaposlenih, na Odeljenju ortopedije nedostaje savremena oprema bez rendgena sa C lukom, zastarela je aparatura (Bifešteker, Eskulap bušilica iz 1970. godine, zastareli operacioni ekstenzioni sto iz 70-ih godina, ručne bušilice za kiršnerice itd), rađene su operacije kukova bez rendgena, repozicije bez anestezije, ali je život čoveka uvek bio na prvom mestu.

-Možemo slobodno reći da smo se rodili kada smo počeli da primenjujemo fiksatore prof. Mitkovića (prvi u Nišu 1983. godine a kod nas 17.6.1984. za potkolenicu, a kod trohanternih preloma prvi je urađen 11.11.1994.)- prisećaju se na ovom odeljenju.

Prva parcijalna proteza urađena je 27.4.1990. godine Austin Moore-ova proteza, a totalne proteze počinju da se rade od 17.11.2005. godine zahvaljujući instruktorima dr Goranu Vidiću, dr Miši Stanojloviću, dr Saši Stojanoviću, dr Miletu Radenkoviću.

Velike zasluge za rad sadašnjeg odeljenja pripadaju dr Ivanu Đorđeviću, dr Bati Jovanoviću i dr Žarku

Stojičiću

Veliki napredak ortopedije beleži se od  2009. godine kada se renovira zgrada, nabavlja oprema i uvode nove metode u operativnom lečenju. Veliko olakšanje biva nabavkom Ro sa C lukom, zahvaljujući borbi dr Ivana Đorđevića 2015. godine. I tako nadalje, doktori, tehničari, činili su sve da pomognu onima kojima je pomoć neophodna.

Prošlost je, kažu na Odeljenju ortopedije, zaveštala mnogo a u budućnosti je ostalo da se uradi još više. I to će učiniti novi lekari i tehničari koji svakodnevno nesebično sebe daju i ulažu maksimalne napore da pomognu svakom ko ima problema.

 Srećan im rođendan i da ubuduće imaju manje posla, bolju opremu!