12 javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje

1 min čitanja
12 javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje
NSZ u Prokuplju, foto:ProkupljePress.com

Nacionalna služba za zapošlјavanje je 5. aprila 2024. godine raspisala 12 javnih poziva putem kojih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima I nezaposlenim licima, u mere aktivne politike zapošlјavanja biti uklјučeno više od 23.000 lica. Za ove namene planirano je izdvajanje 7,75 milijardi dinara. Dodatna sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošlјavanja biće obezbeđena i od strane lokalnih samouprava, kako kroz zajedničko finansiranje sa Nacionalnom službom za zapošlјavanje, tako i kroz samostalno finansiranje, uz tehničku podršku NSZ.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošlјivim kategorijama nezaposlenih građana u koje spadaju: mladi u domskom smeštaju, hranitelјskim porodicama i staratelјskim porodicama, lica bez završenog srednjeg obrazovanja i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, stariji od 50 godina, Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom (OSI), korisnici novčane socijalne pomoći, lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci i žrtve porodičnog nasilјa.

Većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2024. godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošlјavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošlјavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Sve informacije u vezi raspisanih javnih poziva biće dostupne na internet stranici www. nsz.gov.rs, putem zvaničnih stranica na društvenim mrežama kao i u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošlјavanje.