ZAVRŠEN 12. PROKUPAČKI FILMSKI FESTIVAL PROFIFEST

1 min čitanja

Završen je 12. Prokupački filmski festival ProFiFest dodelom nagrada u Domu kulture u Prokuplju. O pobednicima festivala ove godine odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Boban Stefanović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, Vlastimir Stevanović, filmski producent i Sudir Dut, filmski reditelj iz Indije.

U kategoriji kratki igrani film, najbolji film je „Me and The Other“, rediteljke Buse Halaçoglu iz Turske. U ovoj kategoriji žiri dodeljuje i jedno specijalno priznanje, i to priznanje ide filmu „Just the two of us“,rediteljke Clare Lemaire Anspach iz Francuske.
Jedini film za koji je žiri jednoglasno glasao je film u kategoriji kratki animirani film i to je film „Night“, reditelja iz Palestine, Ahmada Saleha.
Najbolji dokumentarni film je švedski film „Courage“,autora Star Bazancir i Jasmine Pusök, dok je najbolji eksperimentalni film „The Lovers of Avignon“, reditelja Manuela Fernandeza Ferroa iz Španije.
Najbolji domaći film je „Život posle smrti“, reditelja Ognjena Petkovića. Specijalna priznanja u kategoriji domaćih filmova dobili su filmovi „Ribs“, reditelja Gvozdena Ilića i „ You need to be Persistant“, rediteljke Jovane Lazin.
Zbog dirljivog filma, snimljenog u crno beloj tehnici, koji prokupačkoj publici prebližava daleki svet Kine i daje priliku da se upozna sa životom običnih ljudi, Organizacioni odbor festivala dodelio je još jedno specijalno priznanje, autoru filma „The painting on the wall“, Da Huiju iz Kine.

Tokom četiri dana Festivala, publika je mogla da uživa u izuzetno kvalitetnim kratkim filmovima koji su stizali iz čitavog sveta, ali i da učestvuje u filmskim radionicama, tribinama, kao i razgovorima sa prisutnim autorima. Najmlađi su se družili sa ProFiFest magarencetom, a gosti su upoznali ovaj kraj na izletima. Organizator manifestacije je Fim klub Prokuplje, uz podršku Ministarstva kulture, grada Prokuplja i Doma kulture.


0


0

The post ZAVRŠEN 12. PROKUPAČKI FILMSKI FESTIVAL PROFIFEST appeared first on Prokuplje press.