Zahvaljujući komšiji, deca se večeras raduju

1 min čitanja
Zahvaljujući komšiji, deca se večeras raduju
Poklade u Novoselskoj ulici, foto:ustupljena fotografija

Poklade su praznik u kojem se čim padne noć pale vatrice i deca ih preskaču. Za to dobijaju slatkiše. Iako je skoro zaboravljen ovaj običaj, u Novoselskoj ulici u Prokuplju zahvaljujući Saši Miliću on živi.

On svake godine sve pripremi, okupi decu iz ulice, i onda im pomogne da uživaju u ovom lepom običaju. Bude i po dvadest mališana.

Doduše, pridruže mu se i stariji, pa se tako neguje tradicija i prenosi na mlađe. A koliko su deca srećna, vidi se na snimku koji nam je ustupljen.

 

                       JURI SE JAJE

U domu Živkovića, tri generacije ove porodice u Prokuplju večeras su se Poklade obeležile jurenjem kuvanog jaja. To je tradicija. Najmlađi Andrej uspeo je da uhvati jaje.

-Preskakanjem vatre, po starom obicaju na jugu Srbije, oteramo vestice i zle sile. Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji metod zaštite bile su vatre. Ti je i jurenje jajeta, kao posebnog simbola- objašnjava Aleksandar Živković.

Naši običaji su zaista lepi i bravo za sve one koji ih čuvaju!