ZA PROJEKAT ARHIVU SEDAM MILIONA DINARA

1 min čitanja

Istorijski arhiv Toplice dobio je sedam miliona dinara za zavvršetak zamene metalnih polica, na kojima se čuva arhivska građa. Od tog novca, 2,5 miliona dalo je Ministarstvo kulture, a 4.5 miliona Grad Prokuplje.

Direktor Arhiva Milan Stojanović kaže da će police biti zamenjene savremenim pokretnim i to u čitavom prizemlju zgrade gde je Arhiv.

-Na ovaj način ostaće dodatnog prostora, odnosno povećaće se kapacitet prostora za smeštanje arhivske građe i u potpunosti zameniti sve police- objansio je on.

Istovremeno, Istorijski arhiv Toplice je završio kopiranje matičnih crkvenih knjiga, kako bi se po sporazumu između Ministarstva kulture i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je potpisan 2010. godine, stvorila mogućnost da se ako se stvore uslovi, originalne knjige vrate crkvi.

-Mi smo iskopirali 35 crkvenih matičnih knjiga u kojima su svi oni koji su rođeni, venčani i preminuli. To je bio zaista veliki posao, kojem je trebalo apžljivo prići- dodaje Stojanović.

Zanimljivo u ovoj kulturnoj ustanovi je i to da će sredinom oktobra ona da bude domaćin Međunarodnog arhivističkog saveta.


0


0

The post ZA PROJEKAT ARHIVU SEDAM MILIONA DINARA appeared first on Prokuplje press.