ZA MARTINOVO PRAVO NA ŽIVOT

2 min čitanja

Malom Martinu Lavu Nikoliću (2022), čiji je otac iz Prokuplja, je neophodna pomoć za lečenje. Sa 11 meseci dobija dijagnozu veoma progresivnog i opasnog sindroma Schinzel-Giedion od koga boluje samo pedesetak dece na svetu, a kod nas je Martin jedino dete. Schinzel-Giedionov sindrom je teško stanje koje utiče na mnoge sisteme tela, a znaci i simptomi ovog stanja uključuju karakteristične crte lica, neurološke probleme i abnormalnosti organa i kostiju. Martin sa 14 meseci sada još uvek nema kontrolu nad vratom i ne prati pogledom. Uz epilepsiju i otežano hranjenje, problemi sa bubrezima su još uvek prisutni, a zbog nepokretnosti počinju i problemi sa plućima kao i deformiteti kostiju.

Martinu su neophodne fizikalne terapije i rehabilitacija, odgovarajuća pomagala i uređaji da bi se usporio progres bolesti, očuvalo zdravlje i život kako bi mogao da ode na lečenje u Kanadu kada lek bude spreman. Potrebna su mu novčana sredstva i za hiperbaričnu komoru, terapiju matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Zato objavljujemo ovaj post sa fb strane “Za Martinovo pravo na život” i apelujemo na sve koji su u mogućnosti da pomognu.

“Koliko košta jedna kafa?

Zavisi gde je pijemo, zar ne? Ona jutarnja, u kafiću uz laganu muziku bi iznela oko 250 dinara…

A koliko VREDI jedna kafa?

Zavisi kome… Nekome će značiti kvalitetno buđenje, nekome osigurati uspešan poslovni sastanak, nekome leptiriće u stomaku dok gleda osmeh voljene osobe…

A Martinu?

Martinu bi mogla da znači ŠANSU ZA ŽIVOT.

I ne kafa kao kafa, već odricanje od samo jedne.

Kada bi sutra u toku dana svi prijatelji u Srbiji koji su dogovorili da se vide na kafi, odlučili da ćaskaju na klupici u parku i da umesto pićem, nazdrave po jednim sms-om za Martina – mi bismo, verujem, evo već sutra imali 150.000 poruka koje nedostaju.

A onda bi ta ne popijena kafa vredela još mnogo više! Onda bi vam ta, dragi ljudi, kafa koju niste popili donela osmeh na licima, sreću u grudima, suze radosnice. 

Zamislite da vam sutra uveče javimo: “Hvala vam što danas niste popili jednu kafu! Martin je dobio šansu za život!”

Nama je ovo san! San kojeg sanjamo i otvorenih i zatvorenih očiju. San čijim bi se ostvarenjem skinulo veliko breme sa naših leđa. Onda bismo mogli maksimalno da se posvetimo Martinovim terapijama i pripremama za Ameriku.

Molimo vas, vi ćete u utorak već nastaviti svoje ritualne kafe, a ako mi ne sakupimo sav novac za lečenje, Martin neće dobiti pravo na detinjstvo, a mi na sina…

Možete nam pomoći na sledeće načine:

SMS 1503 na 3030

Dinarski žiro račun: 160-6000001670866-23

Devizni račun: 160-6000001671337-65

IBAN: RS35160600000167133765

Swift code: DBDBRSBG

Amerika: https://gofund.me/4a09c384

Norveška: VIРPS 91945

https://www.budihuman.rs/korisnik/1503/martin-lav-nikolic”


0


0

The post ZA MARTINOVO PRAVO NA ŽIVOT appeared first on Prokuplje press.