Za adaptaciju jedne prostorije 4, 5 miliona, a za izgradnju kanalizacije kroz selo samo 4 miliona dinara

3 min čitanja
Za adaptaciju jedne prostorije 4, 5 miliona, a za izgradnju kanalizacije kroz selo samo 4 miliona dinara
Započeto, pa zaboravljeno, foto:SSP Žitorađa

Ogorčeni meštani sela Donje Crnatovo u Opštini Žitorađa ljuti su zbog započete, pa zaboravljene kanalizacije, koja je sve samo nije ono što su u predizbornim obećanjima slušali od SNS. Tim povodom oglasio se Opštinski odbor SSP Žitorađa saopštenjem, koje prenosimo u celosti.

Tako to stoji i ništa, samo stoji....

„Pre decembarskih izbora iz lokalne samouprave su im obećali izgradnju kanalizacije kroz Donje Crnatovo. Čak su i dovezli mašine i počeli „radove“. Prekopali su jednu ulicu i ugradili stotinak metara cevi(!), par betonskih šahti i ... i onda si prošli izbori, a posle izbora su ostali krateri, kako sami meštani kažu i u šta smo se sami uverili.

Bojan Milić, predsednik IO OO SSP Žitorađa

SSP Žitorađa, sumnja da se iza svega krije još jedna plјačka već oplјačkanih građana, ili obmana. Budžetom opštine Žitorađa za ovaj posao je predviđeno svega 4.000.000 dinara i to iz donacija. Cevi koje planiraju da ugrade u takozvanu kanalizaciju su kuplјene pre 18 godina, u periodu neke druge vlasti. Te plastične cevi su stajale, a i sada stoje na otvorenom prostoru, izložene suncu i mrazu, pa je pitanje da li će nakon ugradnje odmah početi da pucaju. U razgovoru sa meštanima smo saznali da su lokalne opštinske vlasti dale meštanima ugovore po kojima bi svako domaćinstvo trebalo da plati po 60.000 dinara za učešće. Druga je priča odvođene otpadnih voda iz te takozvane kanalizacije. Planirano je da se kanalizacija sprovede u lokalnu rečice koja protiče kroz selo.

Meštani Donjeg Crnatova nisu hteli da pominjemo njihova imena uz reči: „Ne bi da imamo problema“, što govori o odnosu lokalne vlasti prema njima. Većina njih je zaplašena, ucenjena ili na neki drugi način, obmanom naterana da glasa za SNS, pa se meštani plaše posledica ako javno istupe opravdanim kritikama lokalne vlasti. Kako nam je rekao naš sagovornik:„Ovo je bruka, ostavili su kratere na putu, ne daj bože da neko dete upadne“. Nјegov komšija kaže:„Neka nam vrate ulicu kakva je bila znamo da od kanalizacije nema ništa“. I tako dalјe, nižu se negativni komentari na račun opštinskih vlasti, a mi iz SSP kažemo: „Pamet u glavu kada vam sledeći put pred izbore obećavaju brda i doline“, a opštinske vlasti pitamo:

Pitamo, iako već znamo. Da li postoji projekat za izgradnju ove kanalizacije?

Pitamo, a već znamo. Da li su planirani filteru na izlazu iz kanalizacije?

Pitamo, ali takođe već znamo. Da li postoji dozvola od nadležnih organa za odvođenje kanalizacije u rečicu?

Pitamo, pa nam pojasnite. Da li je normalno da se za adaptaciju jedne opštiske sale izdvoji 4.500.000 dinara, a za izgradnju kompletne kanalizacione mreže kroz selo sa preko 150 domaćinstva, od čega u oko 130 domaćinstva članovi žive u tom selu, traži 4.000.000 dinara iz donacija.

Pitamo vas gospodo iz SNS-a da li za vas postoje neki prioriteti? Da li imate neki plan za unapređenje i pobolјšavanje uslova za život svih meštana opštine Žitorađa, ili ulažete samo tamo gde može da se ugradite za neki procenat?“

 

 

 

Predsednik IO SSP Žitorađa

Bojan Milić