VESELO:TREĆI ROG SE UVEK SLAVI

2 min čitanja

Iako više nije uobičajno, u nekim domaćinstvima u Prokuplju i dalje se svaka gradnja označi tradicionalnim običajima, pa je tako gradnja kuće i postavljanje rogova u porodici Jerotijević u prokupačkom selu Potočić dostojno obeleženo. Oni su svoju novu kuću doterali do krova, odnsono postavljanja rogova. Kod trećeg, ako običaji nalažu se stalo, okitio se taj rog i nastalo je slavlje.

-Na treći rog se po starom običaju stavljaju pokloni. To je obično ćebe, peškir, košulja za glavnog neimara. Mi smo želeli da se ova naša muka i odricanje dostojno označi, kao što se nekada radilo, pa smo obezbedili poklone za Igora Mirića iz Bresničića, koji je galvni majstor za krov- kaže domaćin kuće Nenad Jerotijević (48).

On dodaje da su okitili treći rog i cvećem, flašim rakije, kako običaji nalažu.

-Uvek nakon tog čina obustavlja se dalja gradnja već se prelazi na veselje. Mi smo ovoga puta to skromno učinili u krugu porodice. Bio je tu i komšija, rođak koji nam uvek pomaže. Nekada se zaista sve prekidalo do sutradan, a naš majstor Igor, morao jE popodne da nastavi, jer žuri da završi, pošto ima zakazane i druge poslove. Ipak, u veselju smo proveli dva sata. Umesto muzikanta, imali smo radio- srećan je Nenad.

On sa suprugom ima četiri maloletna deteta i sa njima još u kući živi Nenadova majka. Ova nova kuća, ne velika, pravi se na placu koji je nasledio do oca. Tu je nekada bio stari objekat, a sada se iznova radi novi.

Ovi običaji,lepi, ali zaboravljeni nekada su bili prilika da se okupe komšije, prijatelji, rođaci. Sada se to gotovo potpuno izgubilo.

-Ljudi nemaju vremena, sve neka žurba, pa nismo imali mnogo gostiju, ali je dovoljno i ovo- objašnjava Nenad.

Kaže da bi trebalo već prekosutra da cela kuća bude prekrivena crepovima.  

Ovaj običaj je nekada bio neizostavan u svakoj gradnji. Slavi se i temelj, a zatim i početak krova. Sve je to duboko urezano u narodnu tradiciju i verovanje, da mora da se postigne ravnoteža i da bi bilo napretka, mora nešto da se žrtvuje. Zato se obično sprema bogat ručak, uz pečenje, a treći rog se kiti.


9


0

The post VESELO:TREĆI ROG SE UVEK SLAVI appeared first on Prokuplje press.