VELIKO SRCE UČITELJICE

2 min čitanja

Jelena Babić, učiteljica iz Prokuplja tri tiraža svog romana „Družina Borovnjak“ dala je u humanitarne svrhe. Ona bukvalno svakodnevno u različitim grupama humanitarnog karaktera postavlja na licitaciju svoje knjige, a sav novac ide za lečenje dece. Prvi tiraž ovog „prvog dečijeg romana u Toplici“, kako ga je okarakterisao direktor prokupačke Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović, otišao je za lečenje 2019. tada desetogodišnje Nikoline Josić iz Prokuplja.

Drugo izdanje namenjeno je takođe bolesnoj deci. I treće je imalo tu namenu. Dakle ukupno tri izdanja knjige su otišla za najmlađe i njihovo lečenje.

“Te 2019. godine kada je odštampano prvo izdanje čula sam da je maloj NIkolini potrebna pomoć, pa sam pre promocije svoje knjige odlučila da sav novac od prodatih primeraka ide njoj. Tada je bukvalno rasprodato svih 100 primeraka. Tako je sve krenulo i nastavljeno je ovim drugim izdanjem”, kaže Jelena Babić, učiteljica velikog srca, koja radi u isturenom odeljenju prokupačke Osnovne škole “Milić Rakić Mirko” u selu Donje Kordince.

Ona je majka četvoro dece i za nju su mališani čitav svet. Njena posvećenost njima pretvorila se u roman za decu “Družina Borovnjak”, koji je, eto, namenjen za lečenje dece.

“Sada se baš ne sećam koliko je novca tada prikupljeno, ali znam da je najmanja cena knjige bila 300 dinara, ali su ljudi u kutiju za prilog stavljali i više. Želim da pomognem, koliko mogu, da se mališanima olakša život. Za mene je to najveća nagrada i više od toga mi ne treba”, dodaje Jelena.

Prvo izdanje je finansirala od dela nagrade Udruženja “Živojin Mišić” koju je dobila kao najbolji edukator Srbije 2018. godine, a štampanje drugog pomogle su privatne firme u Prokuplju i ono je do sada rasprodato, a sav novac direktno je prosleđen deci kojima je potreban za lečenje. Treće izdanje finansirao je „Bizlink“ i ono je otišlo za bolesnu decu.

Ova humana žena, koja je izdala i srpsko-romski dečji slikovni rečnik “Na krilima vetra”.

Za nju je dečiji svet bajka koja je najdragocenija i zato odrasli treba da se potrude da sva deca prožive te godine najlepše što mogu. Zbog boljeg sutra svih mališana i njihovih zdravih i veselih dana detinjstva, Jelena “šeta” po humanitarnim grupama i svoje knjige nesebično poklanja. Učestvuje ona u svim humanitarnim akcijama koje se organizuju u Prokuplju i okolini, ne samo darivanjem svojih knjiga, već i uplatama i pokazuje da je srce jedne žene srce koje oseća ljubav prema svoj deci sveta.

                    I NEMANјA KRENUO MAMINIM STOPAMA

Humanost je „zarazna“ u porodici Babić, pa je tako Nemanja, Jelenin sin negde pred novogodišnje praznike odlučio da bude Deda Mraz i prikuplјao novac za našu malu junakinju Nikolinu. I ostala deca ove učitelјice su učesnici svih humanitarnih akcija, a i sami organizuju iste.


1


0

The post VELIKO SRCE UČITELJICE appeared first on Prokuplje press.