VEĆI TOPLI OBROK, REGRES, ALI I OBAVEZE

1 min čitanja

Gradonačelnik Prokuplјa u ostavci Milan Aranđelović potpisao je Kolektivni ugovor sa predstavnicima dva sindikata i rukovodstvom prokupačkog Javnog komunalnog preduzeća „Gradski vodovod“.

-Potpisivanje ovog Kolektivnog ugovora omogućiće olakšice radnicima i poslodavcu kroz suštinske promene rada na terenu. To su neke najminimalnije olakšice, ono koliko smo mi mogli radnicima da omogućimo, jer se podrazumeva da ako radnik nije zadovolјan i usluga neće biti adekvatna, a sa druge strane i oni su preuzeli obavezu da se maksimalno potrude u narednom periodu i da usluge koje pružaju građanima Prokuplјa budu mnogo bolјe i kvalitetnije- kazao je Aranđelović, a prenosi sajt grada Prokuplja.

Ovim Ugovorom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i po osnovu rada, međusobni odnosi potpisnika ugovora, postupak izmena i dopuna ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavca, u skladu sa zakonom.

Predsednik jedan od dva sindikata u preduzeću Sindikat zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti JKP “Gradski vodovod” Boban Cvetković kaže da je zadovoljan ovim ugovorom, kojim će zapravo plata radnika biti veća sigurno 7.000 do 8.000 dinara.

-Ovo je prvi put da potpisujemo kolektivni ugovor. On je znatno poboljšao položaj radnika u preduzeća. Primera radi, topli obrok je povećan sa 150 dinara na 350 dinara u neto iznosu. Regres takođe sa 75 odsto na 77 odsto, ali republičkog proseka. Uvedene su i jubilarne nagrade na pet godina, a ne kao do sada na deset- objasnio nam je Cvetković.

Od sada će se plaćati i pripravnost, u slučaju vanrednih intervencija. Istovremeno su data veća prava rukovodiocu, ali su i utvrđeni kriterijumi za eventualne tehnološke viškove.

Preduzeće je formirano septembra 2022. godine, nakon što je rasparčano Javno komunalno preduzeće “Hammeum”. Još uvek nije urađena sistematizacija u njemu, iako je prošlo godinu dana. Prema nekim nezvaničnim podacima trenutno u JKP “Gradski vodovod” je 160 radnika.

Izvor: Biljana Roganović, Sajt grada Prokuplja


4


0

The post VEĆI TOPLI OBROK, REGRES, ALI I OBAVEZE appeared first on Prokuplje press.